Nieuwe verrassingen bij Culturele Zondag

Gepubliceerd op 5 oktober 2024 om 14:06

Tijdens de Culturele Zondag op 13 oktober zijn vele verrassende exposities beslist de moeite waard om te bezoeken. Onlangs opende in het Gorcums Museum twee exposities onder de titel ‘bewonderenswaardig’. De collectie van Bert Biemans omvat schilderijen uit de 17e en 19e eeuw en postbode Anja Kok exposeert 

""Haal het doek maar op"

haar olieverfschilderijen met wat haar opvalt tijdens haar rondes. In het Hendrick Hamel Museum is de expositie te zien over 180 jaar theater in Gorinchem met als titel ‘Haal het doek maar op’. Over de oude en nieuwe Doelen. Maar ook met verhalen en curiositeiten uit het theaterarchief van Mari Kant.

Nieuw is het initiatief van café de Keizer. Daar kan men in het cultureel café vanaf 17 uur de zondag afsluiten. Maar ook staat het podium open voor aanstormend talent om op te treden. Dat blijft een verrassing. In Het zevende huis presenteert gitarist en tekstdichter/verteller B-J Baartmans zijn album “Ghostwriter”. Entree is een vrijwillige bijdrage. Theater Peeriscoop start het seizoen met een optreden van singersong writer en verteller Rik Hoogendoorn. De entree bedraagt € 15,00 inclusief een consumptie. Aanvang 16.00 uur en na afloop staat een hapjestafel klaar. Een ander optreden is een lezing van Valentine Wikaart om 14 uur in het Gorcums Museum. In het kader van het thema ‘Echt Nep’ van de Maand van de Geschiedenis 2024, houdt zij een lezing over allerlei verhalen die verzonnen werden om het journaal van Hendrick Hamel spannender te maken. Ook in de 17e eeuw was er sprake van fake nieuws!

De kunstenaars van Outsider Art werken normaal in de ULO maar die is nu gesloten want nu is er een mooie tentoonstelling in de Kruitmagazijnen op de Dalemwal. In galerie Kunst bij Karel exposeren Lydia de Rooij en graficus Harry Woudstra. In galerie De Burgpoort zijn werken te zien van gast exposant Lenie Bot. Ze maakt creatieve verhalen in boeken en tekeningen van uiteenlopende materialen, waarin ze collages combineert met verf, stencils en textuur. ‘Ik maak dingen waar ik blij van word,’ zegt Lenie, en dat straalt haar werk ook uit.

Verder vinden overal waar de bekende blauwe vlag hangt creatieve en culturele activiteiten plaats. In de Burgstraat zijn de galeries ‘Zeven & Twintig’, ‘Sterke Kunst’ en ‘De Burgpoort’ geopend. Neem ook een kijkje in het atelier voor clavecimbelbouw of in antiquariaat ‘De Juf’ in de Haarstraat. Of ga gezellig wat drinken in petit café La Caponnière. Hier exposeert Sandra Sprong haar portretten met de intentie om de vrouw te laten zien op het doek helemaal zoals ze is, vol in haar kracht, sensueel, vol overgave en kwetsbaar tegelijkertijd. Atelier Ruwaard van Mark en Ariena in de Nieuwstad 24 biedt een divers en uniek aanbod. Feline van Hoogdalem en Oscar Westrup hebben een creatieve broedplaats gecreëerd in atelier Binnenste Buiten in de Molenstraat dat in teken staat van het ontstaan van een kunstwerk.

Molen de Hoop is geopend als historisch erfgoed met een kleine expositie en een prachtig uitzicht over het rivierenlandschap. zijn deze zondag gesloten. Donna Bastiaans en haar muzikale maatje Dirk-Jan Middelkoop duiken met hun meezing café altijd wel ergens in de binnenstad verrassend op.

Alle locaties zijn gratis toegankelijk! Kijk voor het volledige programma op www.culturelezondaggorinchem.nl