Stedin werkt met de Drechtsteden aan een energieneutrale regio

Gepubliceerd op 29 oktober 2024 om 12:10

De regio Drechtsteden en netbeheerder Stedin slaan de handen ineen om het elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst. Door de snel groeiende vraag naar stroom – onder andere door elektrische voertuigen, warmtepompen en een toename in woningen en bedrijven – is uitbreiding van het netwerk noodzakelijk. De partijen hebben daarom een Samenwerkingsovereenkomst ondertekend, met als doel gezamenlijk geschikte locaties te vinden voor nieuwe transformatorhuisjes die de stroomvoorziening ondersteunen.

800 nieuwe transformatorhuisjes en extra kabels om aan vraag te voldoen

In de komende jaren komen er in de regio ongeveer 800 transformatorhuisjes en nieuwe elektriciteitskabels bij om de stijgende energievraag op te vangen. Transformatorhuisjes spelen een cruciale rol in het verdelen van elektriciteit van het hoofdnetwerk naar woningen en bedrijven. Op dit moment staan er circa 1.000 van deze huisjes in de Drechtsteden, maar met de huidige vraag is uitbreiding onvermijdelijk. Voor inwoners betekent dit dat er op verschillende locaties werkzaamheden zullen plaatsvinden die mogelijk tijdelijk voor verkeershinder zorgen.

Efficiënte samenwerking door beperkte ruimte

"Om de uitbreiding snel en met zo min mogelijk overlast te realiseren, moeten we efficiënt samenwerken," aldus Maarten Bijl, regiodirecteur Zuid-Holland bij Stedin. "De ruimte in gemeenten is schaars en dat vraagt om zorgvuldige planning en een gezamenlijke aanpak."

Wethouder Jacqueline van Dongen, die namens de regio Drechtsteden spreekt, benadrukt het belang van deze uitbreiding voor een betrouwbare en duurzame energievoorziening: "Door samen deze plannen op te stellen, leggen we de basis voor de energievoorziening van de toekomst."

Doordachte locaties voor transformatorhuisjes

Stedin en de gemeenten streven ernaar om locaties voor transformatorhuisjes met zorg te kiezen. Deze worden strategisch geplaatst op centrale plekken om zo effectief mogelijk te werken en tegelijkertijd de overlast te beperken. Waar mogelijk worden ze in de buurt van andere openbare voorzieningen, zoals ondergrondse containers, geplaatst.

De uitbreiding van het elektriciteitsnet in de Drechtsteden draagt bij aan een duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem voor alle inwoners van de regio.

Ondertekening SOK - Foto: Smart Delta Drechtsteden