Pas op; Oplichting door nepagenten

Gepubliceerd op 6 juli 2024 om 11:08

Mensen, met name ouderen, worden herhaaldelijk het doelwit van fraudeurs die zich als politieagenten voordoen. Deze vorm van oplichting, die in diverse varianten optreedt, is de afgelopen weken landelijk toegenomen. Recentelijk werden ook ouderen in Lindeborg, Gorinchem, benaderd door deze nepagenten. Gelukkig herkenden de senioren de fraude en verbraken snel de verbinding. De politie benadrukt dat echte agenten nooit aan huis komen om waardevolle bezittingen of bankpassen op te halen.

Fraudeurs maken gebruik van de naam van een bestaande wijkagent, vermoedelijk verkregen via het internet. Ze benaderden een vrouw met het verhaal dat haar naam opdook in een onderzoek naar een overval. Ze beweerden dat een politieagent haar waardevolle bezittingen zou komen inspecteren. Om geloofwaardig over te komen, gaf de valse agent de vrouw telefonisch een code en instrueerde haar om alleen de persoon te vertrouwen die aan de deur kwam met dezelfde code.

Even later staat er inderdaad een man aan de deur met die bewuste code. De vrouw heeft deze man haar spullen gegeven. Later bleek dat de oplichters niet alleen haar spullen hadden gestolen, maar ook flinke bedragen van haar rekening hadden gehaald

Verschillende smoezen

Recentelijk is er een toename van oplichtingsgevallen door nepagenten in heel Nederland. Deze oplichters hanteren diverse smoezen om mensen te misleiden. Zo beweren ze dat er inbrekers in de omgeving actief zijn en bieden aan om waardevolle bezittingen of geld 'veilig te stellen', bijvoorbeeld door ze in een kluis op het politiebureau te plaatsen. Andere keren verzinnen ze een verhaal over een recente overval. Het is een landelijk probleem dat aandacht vereist.

Bel 0900-8844 voor een check

De politie waarschuwt burgers om waakzaam te zijn voor fraudeurs. "De politie zal nooit telefonisch vragen of u waardevolle bezittingen of contant geld thuis heeft. Ook zal de politie nooit naar uw pincode of bankpas informeren. Geef deze nooit af," benadrukt de politie. "Indien iemand aan uw deur verschijnt die beweert een politieagent te zijn, vraag dan om identificatie. Een echte politieagent kan altijd legitimatie tonen. Als dit niet het geval is, sluit de deur en bel onmiddellijk 112 om ons in te lichten." Mocht u een verdacht telefoontje ontvangen, verbreek de verbinding en neem contact op met de politie via 0900-8844 om de situatie te verifiëren, of zoek assistentie van iemand die u vertrouwt.