Wereld Cinema Weekend IFFG doorslaand succes

Gepubliceerd op 23 september 2024 om 10:15

Van vrijdag 20 t/m zondag 22 september 2024 vond op diverse unieke locaties in de vestingstad Gorinchem een bijzondere editie plaats van het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) plaats.

‘Als de wind uit de verkeerde richting waait, dan probeer je bij te sturen’ sprak festivaldirecteur Anika van der Kevie tijdens de openingsavond in de Rehobothkerk. ‘Geen beschikbare festivallocatie in april dit jaar, maar wel een uniek filmweekend in september. Een beter alternatief hadden we ons niet kunnen bedenken. De zeer enthousiaste reacties van de vele bezoekers liegen er niet om. Het lijkt wel of omdenken bij ons hoort en zo hebben we met ons team een prachtige en boeiende editie neergezet’.

Het IFFG startte het filmweekend met de indrukwekkende Iraanse film Tatami. De avond in de historische Rehobothkerk werd omlijst met poëzie door de Iraanse Sara Behrad en Farhad Foroutanian en muzikale tonen van Vonki Monki. De 200 gasten waardeerden de film enorm. Vele bezoekers genoten in het Wereld Cinema Weekend van het filmaanbod, de inleidingen en de nagesprekken inclusief de beleving op de bijzondere locaties.

‘Vanaf de start hebben we ingezet op samenwerking met lokale culturele, maatschappelijke en sociale partners. En dit weekend werd dit nog eens extra onderstreept hoe waardevol dat is’ zegt van der Kevie. ‘Film kijken bij ons festival is meer, dat gaat ook over verdieping, gesprekken, ontmoetingen, poëzie, een lezing en muziek. En natuurlijk ook over lokaal talent’.

Het was een top weekend. Van de start in de historische Rehobothkerk, een volle film zaterdag bij de groene en duurzaam kerk Oosterlicht, de intieme filmsetting in Petit Café La Caponnière, het unieke uitzicht op de Rooftop Kweeklust tot de kinderfilmpjes bij boekhandel De Mandarijn. De zondag begon natuurlijk met het fameuze IFFG filmontbijt bij vestzaktheater ’t Pand en voor de jongeren twee toffe films bij Centraal Punt in de Haarwijk. Rond de 1000 filmliefhebbers hebben genoten van parels van films. 

Het festival volgend jaar kan in de agenda: 10 -13 april 2025. Meer informatie www.iffg.nl.

Foto’s Ferry Verheij: Schitterende en indrukwekkende openingsavond IFFG in Rehobothkerk Gorinchem