Start Najaarsprogramma Gorcums Museum

Gepubliceerd op 30 september 2024 om 08:44

Op zaterdag 28 september is het najaarsprogramma van het Gorcums Museum feestelijk van start gegaan. De opening vond plaats in de Grote Kerk aan de Groenmarkt, waar vaak grote exposities worden ingeluid vanwege de ruime opzet voor ceremonies. Na de toespraken volgde een korte wandeling naar het Gorcums Museum, waar bezoekers de nieuwe tentoonstellingen konden ontdekken.

In de Grote Kerk sprak Lisette Colijn een welkomstwoord tot de aanwezigen. Bert Biemans en Else Speekman gaven vervolgens toelichting op de schilderkunst uit de 17de en 19de eeuw. Wethouder Fatih Polatli verrichtte de officiële openingshandeling.

Tijdens de openingshandeling werd Bert Biemans verrast. Hij werd door burgemeester Reinie Melissant onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De hoofdexpositie, "Bewonderenswaardig; Schilderkunst uit de 17de en de 19de eeuw - Van Bloemaert tot Breitner", toont voor het eerst de volledige privéverzameling van Bert Biemans, een in Gorinchem geboren verzamelaar. De collectie bestaat uit meer dan zestig werken, waaronder schilderijen van bekende Nederlandse meesters zoals Abraham Bloemaert en Nicolaes Maes uit de 17de eeuw, evenals 19de-eeuwse werken van kunstenaars als Andreas Schelfhout en George Hendrik Breitner. Deze expositie is te zien op de tweede etage van het museum.

Op de zolderetage presenteert kunstenares Anja Kok (1961) haar tentoonstelling "Rondje Gorcum". Haar olieverfschilderijen bieden een frisse blik op het dagelijkse leven in Gorinchem, geïnspireerd door haar ervaringen als postbezorger in de binnenstad. Koks werk kenmerkt zich door intrigerende doorkijkjes en een voyeuristische benadering van alledaagse scènes.

Naast de tentoonstellingen biedt het museum ook interactieve elementen, zoals een speciale fotowand waar bezoekers hun eigen "Groeten uit Gorcum"-foto kunnen maken en gepersonaliseerde ansichtkaarten kunnen stempelen.

Het belooft een boeiend seizoen te worden vol kunst en inspiratie in het Gorcums Museum.

behalve foto nr.1