In navolging van het besluit van de gemeenteraad om alternatieven te verkennen voor grote windturbines heeft het college van burgemeester en wethouders de raad vandaag geïnformeerd over de resultaten van een onderzoek naar alternatieve vormen van windenergie.
Middelgrote windturbines als alternatief
Het gepresenteerde onderzoek richtte zich specifiek op de mogelijkheden voor middelgrote windturbines met een maximale ashoogte van 45 meter, geplaatst op bedrijventerreinen binnen de gemeente. In 2023 heeft de gemeenteraad de plaatsing van dit type turbines op bedrijventerreinen mogelijk gemaakt door hiervoor een beleidskader vast te stellen. Hieraan ging een intensief participatieproces met inwoners en bedrijven, met daarin een trekkersrol voor het Gebiedsplatform Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, vooraf.
Onderzoeksresultaten
Het onderzoek, uitgevoerd door Bosch & Van Rijn, toont aan dat er in Molenlanden in theorie potentie is voor de installatie van maximaal 28 middelgrote windturbines op zeven bedrijventerreinen. Echter, een realistischer scenario omvat de plaatsing van 14 turbines, vanwege de noodzakelijke maatregelen op het gebied van geluidsreductie, slagschaduw en veiligheid. De bedrijventerreinen Gelkenes en Schelluinen-West bieden, vanwege hun omvang, de meeste ruimte voor plaatsing. Het koppelen van de middelgrote turbines aan energiehubs op deze terreinen kan zorgen voor een stabielere energievoorziening voor bedrijven met een hoge elektriciteitsbehoefte.
Een verdere uitwerking per specifieke locatie is nodig om een betere inschatting te maken van de kansrijkheid van middelgrote turbines in Molenlanden. Kritische factoren die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, zoals aansluitbaarheid op het stroomnet, business cases en effecten op de omgeving zullen hierbij verder worden onderzocht. Vrijwel alle locaties die geschikt zijn voor middelgrote turbines liggen in het Molenlandse netcongestiegebied. De middelgrote turbines kunnen ingepast worden in energiehubs, wat de belasting van het stroomnet kan verminderen en een positief effect kan hebben op de business cases.
Positieve reacties uit het bedrijfsleven
De verkenning heeft tot positieve reacties geleid bij lokale ondernemers. Bedrijven op bedrijventerrein Schelluinen-West hebben aangegeven dat lokaal opgewekte windenergie, gecombineerd met opslagoplossingen, essentieel is voor hun bedrijfsvoering en het ondersteunen van laadinfrastructuur. Ook andere grote energieverbruikers hebben belangstelling getoond voor de ontwikkeling van middelgrote windturbines.
Bijdrage aan invulling RES windbod door Molenlanden
Wethouder Jan Lock heeft toegezegd dat Molenlanden zal bijdragen aan 50% van de regionale energiedoelstellingen (RES) voor windenergie. Volgens Bosch & Van Rijn lijkt dit ruimtelijk mogelijk door een combinatie van de installatie van 14 middelgrote windturbines op bedrijventerreinen en het stimuleren van meer kleine windmolens bij agrarische bedrijven, waarbij de toegestane ashoogte mogelijk kan worden verhoogd tot 25 à 30 meter om de energieproductie te optimaliseren. Daarnaast wordt de realisatie van één grote windturbine op het Molenlandse deel van locatie S (Gorinchem Noord) als mogelijkheid gezien. De gemeenteraad van Molenlanden heeft eerder al besloten om het Molenlandse deel van locatie S aan te wijzen als een gebied dat door de provincie onderzocht moet worden voor de plaatsing van windturbines. Windpark Giessenwind levert al energie en draagt bij aan de doelstelling.
Samenwerken aan een duurzame toekomst
Wethouder Jan Lock van Molenlanden: “We blijven ons inzetten voor een toekomst met toegang tot lokale, duurzame energie. Dit doen we op een manier die past bij Molenlanden, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en de gemeenschap. Dit onderzoek benadrukt onze inzet om een constructieve bijdrage te leveren.”
Vervolgstappen
Het college zal de onderzoeksresultaten bespreken met de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland ter voorbereiding op de verwachte besluitvorming in januari 2025 over het ontwerp aanpassing Omgevingsbeleid. Het definitieve besluit over de windenergieplannen in de Alblasserwaard zou dan eind 2025 door Provinciale Staten genomen worden. Tot die tijd zal de gemeente zich richten op het verder uitwerken van de plannen voor middelgrote en kleine turbines, en ondernemers ondersteunen bij het indienen van vergunning- en subsidieaanvragen en het betrekken van de omgeving in de besluitvorming.