Brug tussen stad en platteland: 110-jarig jubileum Fokveedag Boerenlandfeest

Gepubliceerd op 10 september 2024 om 10:19

Bron: www.fokveedag.nl

In het kader van het 110-jarig jubileum van de Fokveedag Boerenlandfeest streeft de organisatie van dit vooraanstaande agrarische evenement in Midden-Nederland ernaar een symbolische verbinding te vormen tussen de stad en het platteland. Daartoe worden op zaterdag 21 september tweeduizend basisschoolleerlingen uit Gorinchem uitgenodigd om de festiviteiten in Hoornaar bij te wonen. De Fokveedag is niet alleen een viering voor de agrarische gemeenschap, maar staat ook open voor stedelingen en andere geïnteresseerden.

Tien basisscholen in Gorinchem, met in totaal meer dan 2000 leerlingen, hebben hun deelname aan de Fokveedag bevestigd. De leerlingen krijgen een rugzak met een uitnodiging en een kleurplaat. Anita Bos, Arie de Leeuw en Kees de Jong van het Fokveedag-bestuur gaven op donderdagmiddag de eerste rugzakken aan schoolleider Ilse Boers en leerlingen van de J.P. Waale basisschool in Gorinchem.

Fokveedag: Een dag vol activiteiten

"Arie de Leeuw is enthousiast: "Hoornaar heeft het allemaal, vooral op zaterdag 21 september! Het Fokveedag Boerenlandfeest is meer dan een rundveekeuring; het omvat ook een grote warenmarkt, een Kinderplein, Shetlandpony's, een spectaculair pauzeprogramma, historische legervoertuigen, een meet & greet met Fien en Teun, en een gezellige streektent. Er is iets voor iedereen!"

Rugzakken en educatieve prijsvragen

De rugzakken worden in de tweede week van september verdeeld onder de deelnemende scholen. Anita Bos, de secretaris van de Fokveedag, hoopt dat veel kinderen van hun bezoek zullen genieten: "We hopen dat ze zeggen dat ze veel geleerd hebben."

Er is een educatieve prijsvraag voor kinderen van zes tot twaalf jaar, met antwoorden die over het 50.000 vierkante meter grote Fokveedag-terrein verspreid zijn. Kees de Jong zegt met een glimlach: "Het wordt een ware ontdekkingstocht!"

Kleurwedstrijd voor de jongsten

Er is een kleurwedstrijd voor de jongere kinderen. De kleurplaat bevindt zich in de rugzakken die tijdens het evenement verder aangevuld kunnen worden. Ook kinderen van buiten Gorinchem kunnen deelnemen aan de kleurwedstrijd en prijsvraag. Op de dag zelf zijn er nog enkele rugzakken beschikbaar voor de snelle beslissers.

 eigen foto