Waterbericht: zomerse droogte wordt nu pas voelbaar

Gepubliceerd op 14 augustus 2024 om 09:12

Bron: waterschap Rivierenland

Pas nu droogt ook de bodem in het rivierengebied goed op. De tropische hitte valt samen met een ander kantelpunt: de Rijn zakt nu zo laag dat water uit de polders ‘wegzijgt', een normaal zomers verschijnsel dat lang uitbleef. We voeren volop water aan en zijn alert op onweersbuien. 

Toestand watersysteem 

Afgelopen week was vrij droog, op een strook na van Brakel naar Maurik. In de Bommeler-, Tieler- en Culemborgerwaard viel maximaal 40 mm. We gebruikten het water om overal goed aan zomerpeil te staan. Soms lokaal voor de fruitteelt iets daarboven, in de aanloop naar de tropische hitte van dit moment. Telers beregenen vooral appelboomgaarden. Wind geeft ook wat verkoeling. 

We laten volop water in bij bijvoorbeeld Kerkdriel, Doornenburg en Randwijk. Zo houden we sloten en weteringen op peil en kan er ook beregend worden. Op veel plekken maaien we knelpunten, voor een goede doorstroming. We kunnen goed voorzien in de vraag naar water. 

Weer en rivier 

Deze week begint met de warmste dagen van het jaar, met tropische temperaturen boven 30 °C. Dinsdag eindigt de dag  waarschijnlijk met onweer, waarna het afkoelt naar normale zomerse temperaturen. De rest van de week blijft wisselvallig. 

De afvoer van de Maas is gemiddeld voor de tijd van het jaar. De Rijn bij Lobith duikt voor het eerst dit jaar onder het langjarig gemiddelde. Dan treedt ook op veel locaties ‘wegzijging’ op: grondwater in de polders zakt mee met de lage rivierwaterstanden. Grondwaterstanden waren het hele jaar relatief hoog en dat was gunstig. Nu zakken ze naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Dat doen ze in het oosten rapper dan in het westen, vanwege de grotere wegzijging. 

Peilbeheer 

Nu wegzijging en tropische hitte samenvallen, voeren we volop water aan om sloten en weteringen op peil te houden en beregening mogelijk te maken. We blijven knelpunten maaien voor de doorstroming. En we blijven alert op onweersbuien, vooral waar sloten lokaal boven zomerpeil staan. De bodem is inmiddels zo ver opgedroogd dat regenwater weer goed wordt opgenomen.