'Regio Drechtsteden zet lobby richting Den Haag stevig in'

Gepubliceerd op 26 oktober 2024 om 11:05

Drechtsteden, 25 oktober 2024 – De regio Drechtsteden blijft op sociaal-maatschappelijk vlak achter bij de rest van het land terwijl zij van grote betekenis is voor de BV Nederland. Aanleiding voor vertegenwoordigers van regionale overheden, onderwijs en bedrijfsleven om gisteren in Den Haag een pakket aan oplossingen te presenteren dat dit te lijf gaat. “We zijn letterlijk ijzersterk in de maritieme maakindustrie.”

Smart Delta Drechtsteden is het samenwerkingsverband van de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Samen met Gorinchem – partner in de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem – pitchten zij gisteren in Nieuwspoort hun wensenlijst aan vijf Tweede Kamerleden, voor een publiek van zo’n honderd betrokken bestuurders en ondernemers.

Prachtig en krachtig

“We zijn niet zielig. We zijn juist een prachtige en krachtige regio”, betoogde Peter van der Velden, de kersverse burgemeester van Dordrecht en voorzitter van Smart Delta Drechtsteden. “Wij verbinden hersens en handen. We zijn juist letterlijk ijzersterk in de maritieme maakindustrie; een essentiële sector als je kijkt naar verdienvermogen en autonomie voor de BV Nederland. Onze inwoners verdienen dan ook de welvaart en huisvesting die daarbij hoort.”

Burgemeester Reinie Melissant-Briene van Gorinchem gaf aan dat het daar nog wel aan schortte. “Twintig procent van onze inwoners leeft in armoede en het gemiddeld inkomen ligt 800 euro lager dan in de rest van Nederland. Daarnaast zijn er veel gezondheidsklachten als gevolg van bijvoorbeeld fijnstof en pfas.”

Moordend tempo

De zware delegatie uit de regio Drechtsteden was echter niet naar Den Haag afgereisd om te klagen en de hand op te houden. In een moordend tempo werd een groot aantal oplossingen op het gebied van brede welvaart, wonen, bereikbaarheid en economie gepresenteerd door wethouders en burgemeesters. “Daar kunnen we echter wel wat hulp vanuit het Rijk bij gebruiken”, betoogde Gerard Schouw, ambassadeur van Smart Delta Drechtsteden.

Dat dat niet alleen om financiële steun gaat, onderstreepte Rik van der Linden, wethouder mobiliteit van Dordrecht. “De plannen om de Oude Lijn, de spoorlijn Dordrecht-Leiden, te upgraden tot een metro-achtige frequentie liggen klaar; het geld ook. Wat we nu vragen is tempo in de landelijke besluitvorming.”

‘Hulpvragen’-lijstje

Andere wensen op het Drechtstedelijke ‘hulpvragen’-lijstje betreffen onder andere steun bij ook kleinere woningbouwprojecten, extra compensatie voor het niet doorgaan van de verbreding van de A15 dat besteed kan worden aan onder andere snelfietspaden en een koppeling van de nationale budgetten voor bouw- en infratrajecten. “Alleen op die manier kunnen we ook echt zorgen voor versnelling van de binnenstedelijke verdichting rond onze OV-assen”, aldus wethouder Ton Spek van Sliedrecht.

Motor achter de opstuwing van de regio Drechtsteden is de maritieme maakindustrie, aldus de gemeenten. “We behoren met onze regio al tot de top 3 op dit vlak in Europa”, lichtte de Dordtse wethouder Maarten Burggraaf toe, die samen met Benjamin Grefkens, CEO van scheepswerf Neptune zijn presentatie gaf. “Hier willen we verder op doorpakken door onderwijs, samenwerking en innovatie te stimuleren én te blijven zorgen voor fysieke ruimte om deze bedrijven te laten groeien.”

Motie

Een belangrijk punt, betoogde ook SGP-Kamerlid André Flach. “De maakindustrie moet zich niet laten wegdrukken door andere ambities.” Een hartenkreet die de Hendrik-Ido-Ambacht’er nog geen week geleden benadrukt had door een motie met deze strekking in de Tweede Kamer in te dienen.

Een mooi moment voor ‘presentator’ Schouw om, op aangeven van burgemeester Van der Velden, eens te peilen of er wellicht niet een deal à la de Beethoven-operatie voor Eindhoven en ASML voor Drechtsteden en de maritieme maakindustrie in het vat zou kunnen zitten. Volgens zowel Mpanzu Bamenga (D66) en Joris Thijssen (GL/PvdA) kon daar best wel eens over gesproken worden. VVD’ster Hester Veltman-Kamp bracht alles echter weer terug in perspectief: “We gaan jullie nu geen zak met geld toezeggen, maar er is zeker ruimte voor waardering voor bedrijven die willen groeien”, waarbij Marieke Wijen-Nass van de BBB zich bij aansloot.

Hotspot maritieme maakindustrie

Burgemeester van Sliedrecht, Jan de Vries, knoopte tenslotte een mooi lint om de geslaagde bijeenkomst. “De regio Drechtsteden is een kwetsbaar, maar kansrijk gebied. Laten we daar met z’n allen de schouders onder zetten. Naast de Rotterdamse haven, groot-Amsterdam, de bioscience-regio en Brainport Eindhoven, zetten we zo Drechtsteden als hotspot voor de maritieme maakindustrie op de kaart.”