Starters in Gorinchem gezocht voor woonwensenonderzoek

Gepubliceerd op 25 maart 2025 om 10:09

Voor veel starters is het vinden van geschikte woonruimte lastig. Dit is landelijk het geval, maar speelt ook in Gorinchem. De gemeente onderzoekt daarom welke uitdagingen er zijn voor starters en hoe beter kan worden ingespeeld op hun woonwensen

Vanaf dinsdag 25 maart kan iedereen die op zoek is naar een eerste huur- of koopwoning online een vragenlijst invullen. De antwoorden geven gemeente Gorinchem meer duidelijkheid over wensen van starters op de woningmarkt en helpen bij het ontwikkelen van toekomstig woonbeleid.

Een woning voor iedereen

Wethouder Eva Dansen: “We willen dat iedereen in Gorinchem een passende woning kan vinden. Daarom zetten we ons in voor een gevarieerd woningaanbod in onze stad; van betaalbare starterswoningen tot duurdere huizen. Het woonwensenonderzoek helpt ons om inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van inwoners die starten op de woningmarkt.”

Meedoen aan de vragenlijst

Starters die op zoek zijn naar hun eerste huur- of koopwoning, worden uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen. Dit kost ongeveer 10 minuten en alle antwoorden blijven anoniem. De vragenlijst is online in te vullen.

Panelgesprek: verder meedenken over starterswoningen

Naast de vragenlijst wordt een panelgesprek georganiseerd. Hierin gaan starters met elkaar en met medewerkers van de gemeente in gesprek over woonwensen, uitdagingen en mogelijkheden. De bijeenkomst is kleinschalig, zodat er ruimte is om ervaringen en ideeën te delen. Geïnteresseerden kunnen aan het einde van de vragenlijst hun contactgegevens achterlaten om mee te doen aan het panelgesprek. Opgeven voor het panelgesprek kan ook door een mail te sturen naar gemeente@gorinchem.nl onder vermelding van woonwensenonderzoek.

Achtergronden onderzoek

In de huidige markt is het moeilijk om woningen toe te voegen die betaalbaar zijn voor starters. Om toch in te kunnen spelen op woonwensen van starters, is het belangrijk om te weten welke woonwensen starters hebben en waar zij tegenaan lopen. Om daar een beter beeld van te krijgen, wordt een verdiepend onderzoek uitgevoerd. De online vragenlijst en het panelgesprek zijn belangrijke onderdelen van dit onderzoek.