Gorinchem werkt intensief aan het behouden van een veilige en leefbare stad. Ondermijnende criminaliteit zoals drugshandel, illegale hennepteelt en uitbuiting raken onze wijken en inwoners. De gemeente lanceert daarom verschillende initiatieven om aandacht te vragen voor een veilige en leefbare wijk. Zo start deze week de campagne ‘Samen voor een veilige buurt’, wordt er in samenwerking met Poort6 en de politie een escape tour georganiseerd, en zet de gemeente extra in op het op orde brengen van de Basisregistratie Personen (BRP). Deze gecombineerde aanpak moet zorgen dat criminaliteit geen kans krijgt en onze stad een plek is waar het prettig wonen is.
Nieuwe campagne ‘Samen voor een veilige buurt’
In samenwerking met de omliggende gemeenten Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam lanceert Gorinchem deze week de campagne ‘Samen voor een veilige buurt’. Deze campagne richt zich op het vergroten van bewustwording over georganiseerde criminaliteit en roept inwoners op verdachte situaties te melden. De focus ligt op drugscriminaliteit, die vaak onzichtbaar maar erg schadelijk kan zijn. Burgemeester Reinie Melissant: “Drugsproductie kan overal voorkomen. Daarom is het belangrijk dat inwoners de signalen leren herkennen en verdachte situaties melden. Alleen samen kunnen we criminaliteit buiten de deur houden.”
Escapetour: leer criminaliteit herkennen
Vanaf begin december organiseert de gemeente in samenwerking met Poort6 en de politie een interactieve escape tour. Deze tour start in de Gildenwijk, daarna volgen ook andere wijken met deze educatieve activiteit. Deze speurtocht helpt bewoners signalen van ondermijning te herkennen en maakt hen bewust van hoe criminaliteit zich verstopt in het dagelijks leven. De escape tour is gratis en gericht op bewoners van 16 jaar en ouder. Bewoners uit de wijk ontvangen hiervoor een uitnodiging.
Op orde brengen Basisregistratie Personen (BRP)
Naast de bovengenoemde acties werkt de gemeente hard om de BRP op orde te brengen, zodat onze administratie klopt met de werkelijke bewoning. Dit gaat niet alleen over de beschikbaarheid van woningen, maar draagt ook bij aan de veiligheid. De gemeente voert steekproefcontroles uit op leegstaande panden. Uit recent onderzoek blijkt dat een aantal van deze panden toch bewoond wordt, soms onder problematische omstandigheden. Door de BRP te verbeteren kan de gemeente sneller inspelen op veiligheidsvraagstukken en kunnen kwetsbare mensen uit uitbuitingssituaties worden gehaald. Ook op dit onderwerp wordt intensief samengewerkt met verschillende partners. Zodat signalen direct kunnen worden op gepakt.
Meld verdachte situaties
De gemeente roept inwoners op om verdachte situaties te melden. “Samenwerking met inwoners is cruciaal om de stad met elkaar leefbaar te houden. Heeft u een vermoeden van criminele activiteiten in uw buurt? Meld dit dan bij de politie of via Meld Misdaad Anoniem. Uw melding kan een groot verschil maken. Samen met onze partners zetten we ons in voor een veilige en leefbare stad voor iedereen.” aldus burgemeester Melissant.