Doe mee en ontdek hoe u voedselverspilling voorkomt -
goed voor het milieu en uw portemonnee
Van 9 tot en met 15 september 2024 is het de Verspillingsvrije Week. Dan is er landelijk aandacht voor verspillingsvrij kopen, koken en bewaren. Ook Waardlanden en partners ASVZ, Omnia College, Stichting Duurzaam Molenlanden en Syndion zetten zich in voor een duurzame toekomst zonder verspilling. Samen organiseren zij voor inwoners gratis smakelijke en leerzame activiteiten, die helpen verspilling voorkomen.
Waarom verspillingsvrij?
We gooien samen te veel eten weg. Vaak kopen we meer dan we nodig hebben, weten we niet hoe we restjes kunnen gebruiken of vergeten we wat er al in huis is. Dit kan anders. Door bewuster met eten om te gaan en uw voorraad slim te beheren, bespaart u geld en helpt u het milieu. Waardlanden en haar partners laten inwoners ervaren hoe heerlijk en veelzijdig verspillingsvrij eten kan zijn.
Geniet van een gratis maaltijd
Inwoners kunnen zich aanmelden voor een gratis maaltijd op locatie, gemaakt van restjes en nog goede producten die vaak worden weggegooid. Ontdek waar en wanneer u gratis een heerlijke verspillingsvrije maaltijd kunt eten.
Leer fermenteren tijdens gratis workshop
Altijd al willen weten hoe u zelf gezonde, smakelijke en nieuwe gerechten maakt? Ontdek het in de workshop Fermenteren. Fermenteren is een oude techniek die voedsel langer goed houdt door bacteriën of gisten toe te voegen. Dit geeft eten een nieuwe smaak en maakt het langer houdbaar. Denk bijvoorbeeld aan het maken van yoghurt van melk of zuurkool van kool. Meld u aan en leer hoe u thuis zelf aan de slag kunt!
Aanmelden voor gratis maaltijd en workshop
Via waardlanden.nl/verspillingsvrij meldt u zich aan voor een gratis maaltijd of de workshop Fermenteren. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt (maximaal 2 personen per aanmelding). Vol is vol.
Handige tips voor thuis
Benieuwd hoe u thuis uw voorraad op orde houdt en verspillingsvrij kookt? Vanaf 9 september, de start van de Verspillingsvrije Week, delen we handige tips tegen voedselverspilling op waardlanden.nl, in huis- aan-huisbladen en op sociale media. Want verspillingsvrij zijn we niet een week, maar het liefst het hele jaar.
Ook delen we een inspirerende video van chefkok René Tichelaar van sterrenrestaurant “De Gieser Wildeman”. In deze video maakt Tichelaar een heerlijk gerecht met een vaak weggegooid onderdeel van een groente. Iets wat normaal gesproken in de afvalbak belandt, kan heel lekker en veelzijdig zijn. ‘Bij De Gieser Wildeman gooien we niets weg. We hebben een goed overzicht van onze voorraad. Zo weten we precies wat er beschikbaar is en wat we nodig hebben. Wat toch overblijft, wordt de volgende dag verwerkt in nieuwe gerechten of dagmenu's. Zo gaat er niets verloren.’ Ook koken als een sterrenkok? Volg onze kanalen en doe mee aan de Verspillingsvrije Week en zet samen een stap naar een verspillingvrije toekomst!