Cultuurhuis misschien toch betaalbaar?

Gepubliceerd op 17 september 2024 om 11:09

De omvorming van De Nieuwe Doelen tot een Cultuurhuis komt steeds dichterbij. Komende donderdag bespreekt de gemeenteraad een vernieuwd plan met een kostenplaatje van 7.821.571 euro. Hierbij verhuist de bibliotheek naar De Nieuwe Doelen en blijft de huidige theaterzaal behouden. Wel wordt gekeken naar de toevoeging van daglicht in de zaal. Het doel is om zoveel mogelijk van het bestaande gebouw te behouden. Eerdere plannen, die een kostenraming van zestien miljoen euro hadden, bleken onhaalbaar.

Het nieuwe ontwerp richt zich op vier belangrijke pijlers. Een daarvan is het toegankelijk maken van de begane grond, waarbij ook de ruimte onder de theaterzaal wordt benut. De gesloten theaterzaal wordt meer onderdeel van de publieke ruimte. Daarnaast komt er meer groen rondom het gebouw, zoals groene daken en waterdoorlatende verharding.

Verder moeten diverse multifunctionele ruimtes zorgen voor bredere toegankelijkheid, en worden technische voorzieningen vernieuwd. De bibliotheek heeft 1.225 m² ruimte nodig, terwijl de cultuurzaal en ondersteunende ruimtes samen 1.000 m² beslaan. Het Cultuurhuis Nieuwe Doelen moet een ontmoetingsplek worden voor de stad en haar inwoners.

Gemeente Gorinchem