In november 2024 organiseert COC Gorinchem, in samenwerking met Bibliotheek AanZet en het Gorcums Museum, de tentoonstelling 'Kind van de oorlog'. Deze tentoonstelling belicht de ervaringen van kinderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en deelt acht indrukwekkende verhalen.
De opening vond plaats op maandagavond 4 november, toen wethouder Polatli het rijdende Verzetsmuseum Junior op wielen onthulde op de Grote Markt voor het Gorcums Museum. De opening werd bijgewoond door een groep geïnteresseerden die in de hal van het museum luisterde naar toespraken van Maarten Venhovens en wethouder Polatli over het belang van dit mobiele Verzetsmuseum. Daarna begaf het gezelschap zich naar buiten, waar de wethouder het rode koord losmaakte, waardoor men voor het eerst een blik kon werpen op de vrachtwagen en haar inhoud.
Na een korte rondleiding trok het gezelschap naar de bibliotheek voor de eerste lezing. Betty Mock Rijxman (81), een kind van Joodse ouders, deelde haar aangrijpende levensverhaal. Ze vertelde hoe haar ouders haar als baby bij anderen onderbrachten voordat zij zelf werden gedeporteerd naar Duitsland. Ze zag hen nooit meer terug en haar enige herinnering aan hen is een trouwfoto. Betty sprak over haar ontvoering door een Joodse familie, waarbij ze tegen haar wil werd weggehaald bij de mensen die haar inmiddels als eigen kind beschouwden. Haar leven bij de nieuwe familie voelde nooit als prettig aan en liet haar met een diep gevoel van verwarring en woede achter. Haar zoektocht naar antwoorden heeft geleid tot een boek dat ze binnenkort zal publiceren. Na haar verhaal kregen de aanwezigen de gelegenheid om vragen te stellen, wat veelvuldig gebeurde.
Verzetsmuseum Junior op wielen voor scholieren De komende weken biedt het Verzetsmuseum Junior op wielen leerlingen uit groepen 7 en 8 de kans om op een interactieve manier de gebeurtenissen in Nederland tijdens de oorlog te ontdekken. In de vrachtwagen, die is omgebouwd tot vier huiskamers uit de oorlogsjaren, volgen de kinderen een opdrachtenboekje waarmee ze objecten, foto’s en documenten uit die tijd onderzoeken. Ze maken zo kennis met verhalen zoals dat van de Joodse vluchteling Eva, NSB-lid Nelly, verzetskind Jan en Henk uit een doorsnee gezin. Door deze opzet leren de leerlingen niet alleen over de oorlogservaringen zelf, maar gaan ze ook in gesprek over thema’s als goed en kwaad, conformeren, negeren en opkomen voor anderen.
Toegankelijkheid Het Verzetsmuseum Junior op wielen is primair gericht op leerlingen van groep 7 en 8, maar zal ook toegankelijk zijn voor het bredere publiek op woensdagmiddagen en in de weekenden. De lezingen vinden plaats in de bibliotheek aan de Groenmarkt. De tentoonstelling ‘Kind van de Oorlog’ is te bezoeken van 4 tot 25 november.
Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Vanwege de beperkte capaciteit is reserveren voor de lezingen noodzakelijk. Reserveringen kunnen binnenkort worden gemaakt bij de balie van Bibliotheek AanZet of via de evenementenkalender op www.bibliotheekaanzet.nl.
interieurfoto's trailer: