Op zondag 16 juni vertelt boomverzorger Wim Kruijk in het Gorcums Museum over monumentale en veterane bomen in Gorinchem. Wat heeft een boom nodig om een duizend jaar oude reus te worden? En waar in Gorinchem staan de meest monumentale bomen? Aanleiding is de expositie Dromen van Bomen die in het museum te zien is.

Relatie boom-mens

Boomverzorging heeft in de afgelopen decennia als vak een enorme vlucht genomen. Wim Kruijk is al 42 jaar actief, aanvankelijk vooral in het onderhoud en het geven van cursussen, tegenwoordig ligt bij hem het accent op het geven van advies. In het Gorcums Museum komt Wim vertellen over de relatie tussen boom en mens: wat heeft een boom nodig van mensen voor een optimale levensverwachting? En wat hebben mensen van bomen nodig? Het wordt een interactieve lezing waarbij je vragen kunt stellen en waarbij Wim ook kwesties voorlegt aan het publiek.

Veteranen

Gorinchem heeft een groot bestand aan monumentale en potentiele veterane bomen. De term ‘monumentaal’ is enigszins arbitrair: met name bomen met een minimum leeftijd, van een bijzondere soort of op een opvallende locatie komen hiervoor in aanmerking. Een veterane boom is weer wat anders: dat is een oude boom die eigenlijk al aan het aftakelen is. Zo’n boom vraagt een specifiek beheer. Vaak probeert hij het zichzelf wat makkelijker te maken door weer kleiner te worden en zelfs eventueel door het krijgen van een holle stam en het laten vallen van takken. Dit heeft allemaal een functie om zijn leven te verlengen. De boomverzorger probeert dit in goede banen te leiden. Bijzondere oude bomen in Gorinchem staan onder andere op de stadswallen, op de begraafplaats aan de De Vries Robbéweg en het oude plantsoen