Uniek prentenboek over en door Gorcumers

De Historische Vereniging Oud Gorcum is op dit moment bezig om een bijzonder project te voltooien. Het betreft de uitgave komend najaar van een groot en luxe boekwerk met als titel :

GORCUM: OUDE PRENTEN – NIEUWE VERHALEN.

Vertrekpunt is de verzameling van gravures en etsen van Boudewijn Verhoef. Deze laten zien hoe de makers van deze prenten onze stad zagen in de periode tussen 1570 en 1870. Tot zover is dat niet zo bijzonder. 

Het unieke aan dit boek is dat men bekende en minder bekende Gorcumers gevraagd heeft om bij die oude prenten een eigen en eigentijds verhaal te schrijven. Hoe kijk je vandaag de dag aan tegen de beelden van toen? Wat zie je op die prent, wat valt je op? Maar vooral: laat je verbeelding en fantasie de vrije loop. Daardoor komen de afbeeldingen in een heel ander perspectief te staan.

Verrassende verhalen

Het leverde vooral verrassende verhalen op. Bijvoorbeeld over een plattegrond die voor spionage werd gebruikt, of een schrijver neemt je mee in een tijdmachine. Weer een ander schreef een gedicht of over het geweeklaag over de schade tijdens een beschieting.

Op die manier ontstaat een boek met zo’n 55 prenten, waarbij steeds een verrassend verhaal verteld wordt; over het oude Gorcum, door min of meer bekende stadgenoten van vandaag (en een Woerkumer).

Het boek verschijnt in november, tegelijkertijd met de expositie van deze prenten in het Hamelmuseum.