Twee minuten stilte…..

Het is al weer 74 jaar geleden dat we bevrijd zijn. Zaterdag 4 mei herdachten we dit via het jaarlijkse Nationale dodenherdenking.  Ook in Gorinchem herdenken we dan iedereen – burgers en militairen – die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog, wanneer of waar ook ter wereld, in het belang van het Koninkrijk zijn omgekomen door oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Dit jaar met het thema in vrijheid kiezen”.

De dodenherdenking ving aan in de Grote Kerk waar reeds een flink aantal mensen bijeen kwamen om te luisteren naar toespraken van burgemeester Reinie Melissant en oud archivaris, de heer Arnold Busch. De vlam werd ontstoken en er werd geluisterd naar stemmige pianomuziek.

Daarna werd voor de kerk de stoet samengesteld voor de Stille tocht naar het Oorlogsmonument Buiten de Waterpoort om de gemeentelijke krans en overige bloemen en kransen te leggen. Tijdens de tocht luidden de klokken van de kerken.

Na opstellen bij het monument blies Hans Bos de “Last Post”. Daarna volgde de twee minuten stilte die gevolgd werden door het Wilhelmus.

Daarna legden burgemeester Reinie Melissant, samen met haar echtgenoot Martin. Daarna volgden er nog velen, gelegd door veteranen, verenigingen en anderen.