Wethouder Dick van Zanten overhandigt het eerste exemplaar aan sponsor Albert Dunsbergen

  • Nieuwe cd met
  • opnamen carillon
  • en vier kerkorgels

Foto’s: Everdien Hamann

Buiten kleddert natte sneeuw tegen de ruiten van de Schuilkerk aan de Langendijk, binnen klinken vrolijke klanten van Mozart. De organisten Gerben Budding en Nico Blom zitten enthousiast te quatre-mainen op deze variaties in D. Een select gezelschap geniet van deze nieuwe cd presentatie. Toets en Klepel is een uniek en echt Gorcums klankdocument geworden.

Gerben Budding en Nico Blom

De cd telt 31 muziekstukken die allen iets met Gorinchem te maken hebben. Bij de uitreiking van het eerste exemplaar aan sponsor Albert Dunsbergen noemde wethouder Dick van Zanten het een fantastisch klankdocument. Hij had zich voor deze gelegenheid in het bijbehorende boekje verdiept, waarin veel informatie staat over de Gorcumse kerkorgels, die allemaal een eigen karakter hebben en een bepaalde tijd en sfeer vertegenwoordigen. Ook het carillon in de St. Janstoren hoort daarbij. ,,Belangrijk erfgoed van onze stad,” zei hij.

Nico Blom, Gerben Budding en Henny Blom bij het orgel in de Lutherse kerk

Stadsbeiaardier Henny Blom opende de bijeenkomst met een stuk van Steenwick op het carillon. Door de noordenwind helaas amper te horen in de Schuilkerk, maar deze variaties staan op nummer één van de cd. Voor de opnamen zijn vier van de acht Gorcumse orgels gekozen; Grote Kerk, Lutherse kerk, Dalemse kerk en Johanneskerk. De initiatiefnemers hebben per instrument passende muziekstukken gekozen van onder andere Van Blankenburg, Steenwick en voormalig organist Jan Bonefaas, die bijna vijftig jaar het Bätz-Witte orgel in de Grote Kerk bespeelde.

,,We hadden al lang het idee om eens een mooie Gorcumse cd te maken met dit soort stukken,” vertellen Nico Blom en Gerben Budding. Maar Gerben Budding is nu stadsorganist in Gouda, dus de tijd begon te dringen. De opnamen zijn vorig jaar op meerdere speeldagen genomen door Pieter de Ruijter. Dat viel bij het stuk op het carillon nog niet mee, want overdag is er altijd wel geluid van verkeer of andere ‘stoorzenders’. Uiteindelijk is het op een mooie zomeravond laat dan toch gelukt.

Het is al met al een mooie, zeer gevarieerde cd geworden, waarop drie musici van formaat het Gorcums Erfgoed bejubelen. Het is te koop in de winkels van Primera (Gorinchem-Oost, Piazza Centre, en Primera Arkelstraat), bij de VVV, boekhandel Ritmeester in de Pompstraat en Hifi studio Sowell in de Burgstraat. Of via de webshop www.nicoblom.nl .

Gerben Budding en Nico Blom leggen uit waarom voor deze muziek op deze orgels is gekozen