Samen houden we de stad schoon

Het is een doorn in het oog van bewoners rondom een container opstelling in hun woonwijk. Te pas en te onpas zetten mensen hun vuilniszakken en ander afval naast de containers. Zeker in het weekend is dit zeer storend.

Om ervoor te zorgen dat we onze stad schoon houden, start de gemeente Gorinchem op vier plaatsen een proef om te voorkomen dat afval naast de container belandt. Dit doen zij door de ruimte om de containers aan te kleden met een zogenoemde ContainerCoat. De coat bestaat uit een bloemetjesdek of een groene buxus die de container omringd. De ervaring bij andere gemeenten leert dat door deze coatings de omgeving schoner blijft.

Donderdagmiddag startte wethouder Joost van der Geest de pilot de aanleg van ContainerCoats bij afvalcontainers in vier wijken in Gorinchem. Hij deed dit in de Gildenwijk op de hoek van de Twijnderstraat.

Vooral de kinderen vonden de nieuwe ContainerCoach een prachtig gezicht. Vooral toen zij samen met de wethouder op de foto mochten van de persfotografen.

Zij beloofde de wethouder dat zij mee op zouden letten en de mensen vertellen dat de afval in de container moest en niet ernaast. Er gong er een zo ver, dat als hij het uit zijn slaapkamerraam zag, zou roepen: “Hé joh, dat moet in de container.

Door bijlplaatsingen krijgt een wijk een rommelige uitstraling. Het leidt tot ergernissen onder bewoners, maar ook onder vuilnismannen die daardoor de ondergrondse containers niet goed kunnen legen.

In de steden die de containercoach reeds toepasten bleek dat het plaatsen van zakken na 3 maanden zo’n 85% was terug gegaan.

Gorinchem hoopt dat dit ook hier gaat lukken.

Samen houden we de stad schoon