Redouan Ait Chitt wint een “Zwaan”

gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

Vrijdagavond werden tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maasstricht aan Redouan Ait Chitt (alias ‘Redo’) een “Zwaan”, een prijs voor de meest indrukwekkende dansprestatie van het seizoen, uitgereikt.

Redo miste al bij zijn geboorte verschillende lichaamsdelen. Toch wil hij niet als gehandicapte beschouwd worden. “Ik ben als danser niet gehandicapt,”zegt Redo. Ik ben een prof. Met mijn lichaam kan ik alles wat ik wil.”

In Maasstricht trad hij op met de solo R.E.D.O., speciaal voor hem gechoreografeerd door Shailesh Bahoran.  De jury: “Redouan Ait Chitt is een ongeëvenaard vindingrijke en oorspronkelijk danser. Zijn souplesse, behendigheid, krachtige en overtuigende bewegingen dwingen respect af. Aan de op breakdance geïnspireerde bewegingstaal geeft de danser een nieuwe dimensie en dynamiek waardoor balans en evenwicht een andere betekenis krijgen. Zo maakt hij in de met choreograaf Shailesh Bahoran gemaakte solo REDO zichtbaar dat wat in de samenleving nogal eens als een beperking wordt gezien, geen blokkade hoeft te vormen om te doen waarin je zelf gelooft.” (Bron: Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties)

Tijdens een bijeenkomst voor Nieuwkomers in de het stadhuis zaterdagmiddag sprak een van zijn vrienden, Rapper Georgios Lazakis vol trots over de overwinning. Hij zou zelfs een standbeeld voor hem op willen richten. Hij spoorde de zo’n 200 nieuwe inwoners van Gorinchem om hem te steunen. Zie video hieronder.

video: GP-TV