Bron: Afkickkliniekwijzer.nl

Afgelopen maand is Christel van Eijck, Afkickkliniekwijzer.nl, bezig geweest met een landelijk onderzoek naar het alcoholgebruik van de inwoners van Nederland op basis van data van de gezondheidsmonitor van het RIVM en het CBS. Zij heeft deze data opgedeeld per provincie en per gemeente om lokale verschillen in het (overmatig) gebruik van alcohol uit te lichten.

Het onderzoek over de provincie Zuid-Holland is te vinden op:

Zo staat de gemeente Gorinchem op plek 19 in de top 20 gemeentes met de minste overmatige drinkers in de provincie Zuid-holland.

Een overmatige drinker is gedefinieerd als het meer drinken dan 21 glazen per week voor mannen, en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen. De overige definities zijn in het onderzoek te vinden.

Naast de data per provincie heb ik ook een artikel geschreven over heel Nederland om de vergelijking nog breder te trekken. In de landelijke lijst staat de gemeente Gorinchem op plek 246 in de landelijke lijst van gemeentes met de meeste overmatige drinkers. Dit artikel is te vinden op:

Wat opvalt: boven de rivieren wordt meer overmatig gedronken dan beneden de rivieren. Vooral in rijke (kust)gemeentes zoals Bergen en Laren is het percentage probleemdrinkers hoog.

Statistieken

Het percentage overmatige drinkers per gemeente in Nederland. Scroll over de kaart voor de statistieken per gemeente.