De Korsakov-afdeling van Rivas-locatie Steijndeld is een nieuw initiatief gestart om cliënten nieuwe perspectieven en zinvolle dagbesteding te bieden. In Het Atelier kunnen zij hun creativiteit kwijt én trainen zij op een zinvolle manier arbeidsvaardigheden.

Het Atelier is een aanvulling op De Werkplaats: een ruimte waar cliënten met het syndroom van Korsakov zelf woonaccessoires maken en meubels opknappen en verkopen. Om meer cliënten een dagbesteding te bieden die aansluit bij hun talenten en interesses, is als aanvulling Het Atelier in het leven geroepen. Hier maken bewoners speeltjes en snuffelmatten voor honden: duurzaam, creatief én nuttig. Het Atelier biedt cliënten namelijk de kans om (arbeids-)vaardigheden te trainen en indien mogelijk toe te werken naar een passende (vrijwilligers)werkplek buiten de afdeling.

Afdeling De Haven in Steijndeld biedt cliënten met Korsakov een veilige, plezierige woonplek met 24-uurs zorg op maat. Veel aandacht gaat uit naar mensgerichte zorg waarbij het begeleiden en structuur bieden in de dagindeling centraal staan. ‘Cliënten met Korsakov zijn vaak jonger dan de mensen die je normaliter in een verpleeghuis ziet, met beperkingen als gevolg van hersenschade’, zegt Marg van Ede, ergotherapeut bij Rivas. ‘In Steijndeld kijken we echter naar de mogelijkheden die iemand nog wél heeft. We bieden iedere bewoner een dagstructuur die past bij zijn of haar wensen, interesses en mogelijkheden. De activiteiten die we in Het Atelier en De Werkplaats bieden, zijn hierin van groot belang: ze bieden de bewoners ontwikkelmogelijkheden, een zinvolle invulling van hun dag en helpen om het gevoel van eigenwaarde te versterken.’