Op 5 maart 2019 lanceren IZI Solutions en NJR de totaal vernieuwde Jongerenkieswijzer. Ditmaal gebeurt dat in samenwerking met LSVb en JOB. Met de lancering wordt ook meteen de jongerencampagne ‘Stemmen? HOEZO?’ gestart om jonge mensen naar de stembus te krijgen voor de Provinciale Staten verkiezingen van 20 maart.

De Jongerenkieswijzer

Het is inmiddels een fenomeen: de Jongerenkieswijzer. Deze kieswijzer richt zich op de groep waartoe de initiatiefnemers zelf behoren: jongeren. In 2017 hebben in ruim 350.000 jongeren de kieswijzer gebruikt om te bepalen op wie ze het beste konden stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Deze verkiezingen is de opzet totaal anders.

Provinciale Statenverkiezingen

“De opkomst voor de Provinciale Staten verkiezingen is altijd laag en onder jongeren nog lager dan gemiddeld. Daarom staat in 2019 niet centraal welke partij je politieke match is, maar die fundamentele vraag: moet ik überhaupt wel gaan stemmen?” Aldus NJR voorzitter Luce van Kempen. De Jongerenkieswijzer geeft daarop het antwoord. “Aan de hand van stellingen wordt duidelijk waarom deze verkiezingen óók belangrijk zijn voor jongeren. Jongeren kunnen dus écht hun toekomst bepalen door tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart en hun stem uit te brengen”. Aldus Saadia El Kammouni van IZI Solutions.

Maak het gemakkelijk

IZI Solutions en NJR willen dat zoveel mogelijk jongeren een bewuste en geïnformeerde keuze maken over het uitbrengen van hun stem. De ‘Stemmen? HOEZO?’ campagne is voorafgegaan door een lobby om op zoveel mogelijk mbo’s, hbo’s en universiteiten een stembureau in te richten, zodat er minder barrières zijn voor jongeren om hun stem uit te brengen.