In januari was het 20 jaar geleden dat twee jonge meisjes het leven lieten bij een schietincident in een Gorcums muziekcafé. Beeldend kunstenaar Marijke Bongers (1963) uit Hardinxveld-Giessendam maakte in 1999, vrijwel direct na de gebeurtenis en de daarop volgende stille tocht, een aantal werken die hierop zijn gebaseerd en die haar betrokkenheid bij het nauwelijks te bevatten verdriet tot uitdrukking brachten.

Deze werken zijn nu te zien in Centrum In de Toren. De kleine tentoonstelling kreeg als titel Be still my soul en is te zien tot en met 13 juli 2019. Daarnaast is natuurlijk altijd het permanente kunstwerk Lichttrechter van Corrie van de Vendel uit Utrecht te zien. Een werk dat de voortgang van het leven symboliseert.

De belangrijkste werken in de tentoonstelling zijn:

Begraven dromen

Dit werk is gemaakt na de stille tocht en mede naar aanleiding van de oorlog in Kosovo.

Na ongeveer een jaar aan het thema de witte vlag te hebben gewerkt, waarin Marijke oproept tot vredelievendheid, voelde ze behoefte om in dit werk de rouw een plaats te geven.

Een fontein vol

De stille tocht maakte zoveel indruk dat ze dit wilde verbeelden in een uitgesproken werk.

Marijke heeft in dit werk alleen wit gebruikt omdat ze het zwarte, negatieve niet kon verdragen.

Ze wilde alleen de ontroering en troost van die mars uitdrukken.

Recept voor Vrede

Dit werk is gemaakt toen ze aan het thema de witte vlag werkte. Voor haar staat de witte vlag voor vredelievendheid en overgave.

Alle werken zijn te zien tijdens de openingsuren van Centrum In de Toren, Krijtstraat 1 in Gorinchem.

Op zaterdagen en tijdens Culturele zondagen van 13.00 tot 17.00 uur. Tot en met 13 juli 2019.

Op zaterdag 18 mei is er van 15.00 tot 16.00 uur een bijeenkomst voor alle belangstellenden waar Marijke Bongers aanwezig is.