van Erwin Sylvanus

op de foto: Evert de Vries

Een aangrijpende relaas van de ontruiming en het op transport zetten van 66 weeskinderen en hun toegewijde begeleider in Warschau.

Janus Korczak is het pseudoniem van een Pools-Joodse neuroloog, Dr. Henryk Goldszmidt, die ook als kinderarts en pedagoog bekend is geworden. Hij trok zich, als hoofd van een weeshuis in het getto van Warschau het lot van de Joodse weeskinderen aan. Zijn ervaringen in die vroege oorlogsjaren hield Korczak bij in dagboekaantekeningen. Tragisch genoeg maakten Korczak en zijn weeskinderen zelf het einde van die oorlog niet mee.

Op basis van de teruggevonden aantekeningen schreef Erwin Sylvanus een toneelstuk dat in Warschau speelt tussen 1940 en 1942 en vertelt over de confrontatie tussen Korcak en het Duitse gezag, in de persoon van een Duitse commandant. Deze confrontaties laat Erwin Sylvanus ogenschijnlijk improviserend spelen. Onschuldig lijkende observaties blijken, in al hun terloopsheid, toch heel betekenisvol te zijn. Zijn de spelers zichzelf of spelen ze hun rol? Is de verteller het geweten of een stuk op het speelbord?

De toeschouwer wordt bij het kijken naar dit stuk niet alleen geconfronteerd met de gebeurtenissen rond de kinderarts en de weeskinderen, hij wordt ook meegenomen in de overwegingen van de acteurs die de rollen van de betrokken personages moeten spelen en zich daarmee gaandeweg meer en meer identificeren.

Tekst: Erwin Sylvanus
Vertaling: H. Roduin en E. van Paridon
Spelers: Nénin Quaedvlieg, Tim van Scheijen, Chris van Eck en Evert de Vries.
Regie: Evert de Vries

Zaterdag 4 mei
Aanvang: 20.30 uur
Prijs: €.10,–