Van het hele jaar door nee, naar structureel ja

Deskundigheidsbevordering voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers

Van 2 t/m 13 oktober is het weer Kinderboekenweek: hét moment om een flinke boost te geven aan (voor)lezen. Maar, hoe houd je dit ook na de Kinderboekenweek vast? Hoe zorg je voor een jaar lang structurele aandacht voor voorlezen, lezen en boeken? Belangrijker nog, hoe stimuleer en enthousiasmeer je jouw collega’s om het goede voorbeeld te volgen? Ervaar het aan de hand van concrete voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Met trainingsacteur Berdine Segers en onderwijsadviseur Martijn Hensgens. Zien we je op dinsdag 17 september om 19.00 uur in Gorinchem?

Dat kost teveel tijd…

Een structureel (voor)leesbeleid creëren valt niet mee. Geen tijd, geen geld, te veel verschillende taalniveaus in één groep: het zijn veelgehoorde redenen om het níet te doen. Tijdens ‘Hallo Kinderboekenjaar’ laat ervaren trainingsacteur Berdine Segers je (in een veilige setting) zien en ervaren hoe je om kunt gaan met deze ‘weerstanden’. Daarna ga je tijdens een interactief circuit op reis door een heel jaar kinderboeken aan de hand van het boek de Metro van Magnus.

Werken met en vanuit motivatie

Martijn Hensgens is taalspecialist, onderwijsadviseur en eigenaar van ‘Vol van leren’. Hij sluit de avond af met een inspirerend pleidooi over structurele aandacht voor (voor)lezen, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Martijn heeft zelf ook ruime ervaring als leerkracht én directeur. Nu geeft hij begeleiding en advies in het (speciaal) onderwijs. Werken met en vanuit betrokkenheid en motivatie, een praktisch en effectief schoolplan en leesbevordering zijn een aantal van zijn specialisaties.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.debibliotheekaanzet.nl/kenniscafe

Iedereen is welkom

‘Hallo Kinderboekenjaar’ staat garant voor een avond vol inspiratie en praktische toepassingen. We starten om 19.00 uur, inlopen kan vanaf 18.30 uur. Om je (voor)leescollega’s te enthousiasmeren, kun je ze natuurlijk vertellen over dit Kenniscafé. Maar je mag ze ook meenemen! Alle professionals werkzaam in de kinderopvang of het basisonderwijs zijn welkom.

Kenniscafés voor professionals

Ieder schooljaar organiseert de Bibliotheek AanZet drie Kenniscafés voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten in het basisonderwijs. Het doel van de bijeenkomsten is dat professionals het hele jaar door aandacht besteden aan (voor)lezen op hun kinderopvang of school. We inspireren en informeren de deelnemers, deskundigheidsbevordering staat hierbij centraal. De bijeenkomsten bestaan uit een centraal gedeelte met een expert op het gebied van dat thema en een kenniscircuit met workshops waarin de deelnemers zelf actief aan de slag gaan. De workshops worden gegeven door externen, bibliotheekconsulenten en inspirerende partners om van te leren. En natuurlijk is er voldoende gelegenheid om te netwerken en om kennis uit te wisselen met collega’s uit de regio.

Praktische informatie

  • Wat: Kenniscafé ‘Hallo Kinderboekenjaar’
  • Wanneer: Dinsdag 17 september, 19.00 – 21.30 uur (inloop om 18.30 uur)
  • Waar: Bibliotheek Gorinchem
  • Voor wie: Professionals in de voorschoolse educatie en het primair onderwijs
  • Toegang: gratis | aanmelden via www.debibliotheekaanzet.nl/kenniscafe