Op dinsdag 25 juni 2019 verschijnt het boek ‘Julia Jonkers – jong, single en zwanger’. In deze semi-autobiografische roman vertelt Kim Bonefaas (1985) – geboren en getogen in Gorinchem – het verhaal van de studente Julia, die onverwachts zwanger raakt en in de steek wordt gelaten door de biologische vader van haar baby. Kim hoopt met dit boek de aandacht te vestigen op de vele moeders die er tijdens en na hun zwangerschap alleen voor staan én voor de duizenden kinderen die zonder vader opgroeien.

Als de jonge studente Julia ongepland zwanger blijkt te zijn, staat haar wereld op z’n kop. Want in haar drukke en onbezorgde leventje van afstuderen, werken en uitgaan is totaal geen plaats voor een baby. Tot overmaat van ramp wil Arthur, de biologische vader, niets van de baby weten. Toch besluit Julia om de baby te houden. Vervolgens maakt ze – tegen wil en dank – kennis met de wondere wereld van zwangerschapskwaaltjes, positiekleding en kinderwagens. En terwijl Arthur haar keihard laat vallen, en ze naast haar zwangerschap ook nog moet afstuderen én haar brood moet verdienen, kan ze terugvallen op de onvoorwaardelijke vriendschap van haar vriendinnen Nora, Hella en Marleen. Een aangrijpend en eerlijk boek over volwassen worden, doorzettingsvermogen en bovenal vriendschap.

Eerbetoon

Kim Bonefaas belandde op haar 23e in dezelfde situatie als Julia: studerend, single en zwanger. Enkele jaren nadat ze beviel van een kerngezonde dochter begon ze met het schrijven van haar debuutroman. Het werd een eerbetoon aan alle alleenstaande moeders én hun kinderen. “Over alleenstaande moeders hoor en lees je niet zo veel, tenminste niet in positieve zin,” weet Kim. “Daarom heb ik dit boek geschreven.”

Sterke vrouwen

‘Julia Jonkers’ bevat veel pijnlijke en ontroerende momenten. Een zwangerschap is immers sowieso al een rollercoaster van emoties en bij de alleenstaande Julia komen daar nog emoties als paniek, afwijzing en eenzaamheid bij. Toch is het geen zielig boek; Kim heeft bewust veel humor in het verhaal verwerkt. Kim: “Veel mensen denken dat alleenstaande moeders zichzelf elke nacht in slaap huilen of hulpeloos in een hoekje zitten te wachten op de vader van hun kind. Maar zo is het bijna nooit. Natuurlijk heeft iedere alleenstaande moeder haar moeilijke momenten. Maar vrijwel allemaal zijn het sterke vrouwen, die niet bij de pakken neer zitten en keihard knokken om hun kind een onbezorgde jeugd te kunnen geven. Aan al die vrouwen – en hun kinderen – heb ik mijn boek opgedragen.”

Gorinchem

Kim Bonefaas is geboren en getogen in Gorinchem. En hoewel zij inmiddels in Rotterdam woont, is het niet verwonderlijk dat ook haar hoofdpersonage Julia in Gorinchem is geboren en opgegroeid. Het boek speelt zich dan ook voor een deel in Gorinchem af. Kim zal haar boek op zaterdag 13 juli van 14.00 tot 16.00 uur presenteren en signeren bij boekhandel De Boekenkist, Arkelstraat 17 in Gorinchem.

Het boek ‘Julia Jonkers – jong, single en zwanger’ (ISBN: 978-90-819352-6-5) van Kim Bonefaas is uitgegeven door ISJB Uitgevers en verkrijgbaar in elke boekwinkel. Meer informatie over het boek is te vinden op www.isjb.nl.