Expositie in Gorcums Museum met
van Ruysdael tot Armando

Bomen blijven intrigeren. Ze zijn niet alleen nuttig en mooi, maar ook de longen van onze planeet. Niet voor niets laten kunstenaars zich al eeuwen door hen inspireren.

Het Gorcums Museum organiseert van 30 maart t/m 15 september 2019 de tentoonstelling “Dromen van bomen”, met een verrassende combinatie van oude en nieuwe werken over de boom en het bos.

Opening

Zaterdag 30 maart vond de opening van deze nieuwe expositie plaats. Niet in het museum zelf, maar zoals meer gebeurt, in de Grote Kerk. Hier is meer ruimte om genodigden en belangstellenden te ontvangen. Een goede greep. De kerk zat zaterdagmiddag goed vol.

Na het welkomstwoord van conservator Rob Kreszner volgde een optreden van Marc van Delft (piano) en het Inguz-trio, bestaande uit Juliya Belyanevich en Francisca Simonis (violisten).

Requiem

Marc van Delft, die zelf de componist is van het te spelen werk “Requiem for the trees” hield voor het spelen een verhaal. Fel haalde hij uit tegen het kappen van bomen. Een van de redenen voor het schrijven van het “Requiem”.

De uitvoering van het “Reqiuem” werd gevolgd door een warm applaus.

Zagen, zagen, zagen…..

Hierna ging het roer om. Het publiek keek al langere tijd naar iets op het podium dat met een zwarte doek was afgedekt. Dit doek werd nu door Rob Kreszner verwijderd en er kwam een schraag tevoorschijn waarop een flink stuk boomstam lag. Er werden twee teams samengesteld, die moesten laten zien hoe snel zij een stuk van de stam af konden zagen.

Voor het zagen werd eerst Roy Grünerwald apart genomen door Dick Bosch. Deze voormalig brandweercommandant wilde eerst via enkele veilgeheidsmiddelen de wat oudere man te beschermen. Een rol verband om zijn nek met wat pleisters werden om de nek van Grünewald gehangen, zodat deze bij ongelukjes bij de hand waren. Om het nog veiliger te maken kreeg hij ook een klein zaagje voor het geval dat de flinke trekzaag te gevaarlijk werd. Roy liet zich niet kennen en koos toch voor de zaag met gevaarlijke grote tanden.

De wedstrijd kon beginnen en aangemoedigd door het publiek in de kerk begon men te zagen. Eerst langzaam, maar daarna kregen de teams hun zaagsnelheid te pakken. Één van de teams won, maar beide teams kregen hetzelfde presentje. Ook hier was meedoen belangrijker dan winnen.

Neerlands slimste boswachter

Arjan Postma nam het laatste programmadeel voor zijn rekening. Postma noemt men wel “Neerlands slimste boswachter” noemen. Hij hield een enthousiast verhaal over bos en bomen, waar ademloos naar geluisterd werd.

Verhuizing

Hierna vroeg Rob Kreszner aan de aanwezigen om de oversteek naar het museum te maken. Met het prachtige weer zaterdagmiddag was dit voor niemand een straf. Hoewel het erg gezellig was in het museum, leek het de fotograaf verstandig om een dag later de foto’s in het museum te maken.

U kunt tijdens de openingsuren van het museum de expositie ook bezoeken t/m. 15 september. Tip: In deze periode zitten verschillende “Culturele zondagen”, op die dagen kunt u gratis naar binnen.