foto: GP-buro

Gorkums Nieuws zag, tijdens het rijden langs de steiger van Riveer aan de Buiten de Waterpoort, een jonge vrouw bezig met filmen. Zij had duidelijk interesse voor de mannen die bijna dagelijks hun plaatsje vinden op de bankjes daar.

foto: GP-buro

Voorbijgangers noemen dit vaak de “hangouderen”. De bankjes worden, zoals op meer plaatsen, vaak de “Leugenbankjes genoemd. Gorkums Nieuws wil natuurlijk het naadje van de kous weten en spreekt de jongedame aan.

Ze stelt zich voor als Linda Kasander. Ze werkt normaal als scenarioschrijver, o.a. voor GTST en als actrice.

“Ik hou mij voor het eerst bezig met het maken van een documentaire. Die moet gaan over het bankje waar mijn overleden vader, Rein Kasander, die hier ook iedere middag bij deze mannen zat. vertelt zij en vervolgt,

Ik ben geïntrigeerd door wat ze daar doen, waarom ze daar komen, wat ze er uit halen, wat hun verhalen zijn. Als mijn schema het toelaat probeer ik een tijdlang elke twee weken een middag langs te komen om te filmen en zo te ervaren waar het verhaal uiteindelijk over zal gaan.”

foto: GP-buro

Wanneer de film gereed is kan ze nog niet zeggen. Ze maakt veel beelden. Samen moeten die een beeld gaan vormen hoe het geheel gaat worden.

De fotograaf van Gorkums Nieuws/De Stad Gorinchem zit ook vaak bij de “hangouderen”. Niet elke dag nog, maar om te oefenen als hij nog ouder is. Toen Linda hoorde dat zij samen collegiale banden bleken te hebben, werd hij ook geïnterviewd. Aan deze kant van de camera voelde hij zich wat minder op zijn gemak. “Ik heb liever zelf de camera ter hand”, zei hij. Maar het interview ging hem goed af.

Wij wensen Linda veel succes met de documentaire en zijn erg benieuwd naar het resultaat.