De schaapsherder vertelt….

Het Huis van Inspiratie ontvangt op dit moment iedere vrijdagmiddag een gast die in gesprek gaat over het thema ‘bomen’. Op 19 juli was dat Huug Hagoort, schaapherder te Ottoland.

Deze keer betrof het geen boom waaraan we denken als we dit woord lezen. Deze keer wordt het figuurlijk bedoeld. Bomen (praten, vertellen) over iets en een schaapsherder weet uiteraard alles over schapen.

Schaapskooi

Huug Hagoort kan daar echt uren over bomen. Hij vertelde over zijn bedrijf, over zijn schapen en zijn werk als schaapsherder. Dit werk bestaat lang niet alleen aan het trekken met zijn kudde.  Hagoort heeft, samen met zijn vrouw, een heus begrazingsbedrijf van meer dan duizend schapen, verdeeld over meerdere kuddes. Dat wordt allemaal gerund vanuit de Schaapskooi, dat beschikt over een bezoekerscentrum, bed and breakfast, groepsaccomodatie en hondenkennel. Tevens is het een trouwlocatie en geeft Hagoort er cursussen leidinggeven aan managers.

Biodiversiteit

Huug trekt met zo’n 250 schapen door het landschap. Een schaapskudde biedt voordelen voor de biodiversiteit. Door de korte en intensieve begrazing krijgen veel bloemen een kans om helemaal tot bloei te komen. De zaden worden door de kudde verspreidt in de vacht en de mest. Kleine zoogdieren, insecten, vlinders, amfibieën en vele vogels zijn gek op de plekken waar de kudde graast. Naast zijn drukke leven als schaapsherder verzorgt Huug natuureducatie aan volwassenen en schoolklassen.

Ook in Gorinchem was Huug met zijn bordercollies en kudde een paar jaren actief.  In die tijd kon men daar ook in Gorinchem de voordelen van zien. Hij vindt het erg jammer dat men daar in Gorinchem gestopt. Omdat men bij ons gekozen heeft om met het begrazen te stoppen, zullen alle bereikte resultaten met biodiversiteit verloren in drie jaar. Een gemiste kans voor Gorinchem waar de gemeente wellicht eens over na kan denken.

Het werd een boeiende middag en de interesse en vragen van de bezoekers van het huis van Inspiratie maakten dat lezing langer duurde dan normaal. In dit geval stoorde daar niemand zich aan.