Tekst en foto’s © Hulpdiensten Gorinchem – Max Liet

Door het stormachtige weer op zaterdag 9 en zondag 10 maart 2019 moest de brandweer in Gorinchem en omgeving diverse keren uitrukken voor meldingen van stormschades.

Zaterdagmiddag omstreeks 15.20 uur waaide op de Haarweg in Spijk een grote boom om. De brandweer kwam ter plaatse om de weg vrij te maken.

Rond 16.00 uur zaterdagmiddag werd de Gorinchemse brandweer opgeroepen om naar de Koningin Wilhelminalaan te gaan. Het onderhoudsdoek dat rond de steiger van de Torenflat hangt waaide los. Ook diverse steigerplanken waren door de wind losgeraakt, wat gevaarlijke situaties opleverde. De brandweer heeft de situatie overgedragen aan de aannemer.

Zondagmiddag werd de brandweer opgeroepen voor stormschade op de Kalkhaven in Gorinchem. Door de harde wind waren enkele raampjes van een leegstand pand kapotgegaan. Met behulp van de ladderwagen werden glasscherven uit het kozijn gehaald zodat deze niet meer naar beneden konden vallen.

Vanaf de Kalkhaven kon de brandweer gelijk doorrijden naar de Ruigenhoek in Gorinchem. Hier waren bij enkele woningen de dakpannen losgewaaid. De brandweer heeft de dakpannen met behulp van de ladderwagen weer teruggelegd.

In Arkel rukte de brandweer omstreeks 15.30 uur uit voor een melding van stormschade langs de Schoolstraat. Een boom dreigde daar om te vallen op een garage. De brandweer heeft de boom omgehaald.

Op de A27 bij Hoogblokland schaarde zondagmiddag omstreeks 15.30 uur een auto met een aanhanger. Rijkswaterstaat en een bergingsbedrijf kwamen ter plaatse. Voor zover bekend vielen er geen gewonden.

Op de Merwe Donk in Gorinchem kwam omstreeks 17.15 uur een ladderwagen van de brandweer ter plaatse voor een sierschoorsteen die was losgewaaid.