Sinds oktober 2007 heeft minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een lijst met honderd topmonumenten bekend.

Het ging om panden die werden gebouwd in de periode tussen 1940 en 1958. Het Kremlin viel ook hieronder, omdat het karakteristiek is voor de Wereropbouwperiode.

Het Kremlin heeft 236 portiekwoningen. Het gebouwencomplex heeft in 2016 zo’n jaar lang in de steigers gestaan om gerenoveerd te worden. Hierbij werden ruimten als badkamer, toilet en keuken drastisch veranderd en werd alles duurzaam geïsoleerd.

De woningen bieden de bewoners nu veel woonplezier.

Om het volledig te maken heeft Poort6, samen met bewoners, daarna de binnentuin, inmiddels een woestenij, opgeknapt. Kunstenaar Jack van Mildert bedacht samen met de bewoners het kunstwerk, een tafel in de vorm van een diamant.

Deze werd zaterdag 29 juni, in het bijzijn van wethouder Ro van Doesburg, officieel geopend.

foto: Poort6

Een gekleurd gezelschap aan steltenartiesten verzorgde de openingsact. De sierlijke ‘paradijsvogels’ knipten samen met de aanwezige kinderen symbolisch een lint door om de tuin officieel te openen. “De opening was een feest voor jong en oud. Veel bewoners hebben zich ingezet om met elkaar iets bijzonders neer te zetten. Ze maakten overheerlijke hapjes uit verschillende landen. Daarnaast waren er allerlei spelletjes te doen en kon iedereen genieten van diverse optredens. Zoals Somalische zang en dans, Arabische muziek en een djembé workshop.

Van de tuin met zitjes zullen de bewoners nog jaren plezier kunnen hebben

foto: GP-buro