Aantal struikelsteentjes geplaatst

Dinsdagmiddag, 16 april, zijn er opnieuw een aantal struikelsteentjes geplaatst voor woningen in Gorinchem. Bij elkaar 18 stuks op 5 verschillende locaties.

De steentjes zijn geplaatst voor de woningen vanwaar joodse families tijdens de tweede wereldoorlog werden afgevoerd naar de concentratiekampen om daar vermoord te worden. Zeventig joden werden in die tijd op deze wijze om het leven gebracht en de  Stichting Beth-Shalom, die ook de jaarlijkse Holocaustherdenking in Gorinchem organiseert, wil het plaatsen van de ‘struikelstenen’ voortzetten tot er voor ieder een steentje in Gorinchem is gelegd.

De stenen zijn ontworpen door de  Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn) brengt sinds 1994 in heel Europa gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze keer was de kunstenaar niet zelf aanwezig om de steentjes te leggen.

Wat zijn struikelstenen?

De naam struikelsteen is de Nederlandse vertaling van het Duitse woord Stolperstein. Het is een betonnen steentje dat aan de bovenkant is bedekt met een dun messing plaatje. De steen heeft een afmeting van 10 x 10 cm.

De voorbijganger moet door de knieën en het hoofd buigen. Hij buigt op deze manier als het ware voor het slachtoffer. Het struikelen is dus niet letterlijk struikelen, het struikelen is hier symbolisch bedoeld. Als alle struikelstenen gelegd zijn, ontstaat er een gebroken lint van steentjes door de stad Assen en kan de geschiedenis van alle weggevoerde en vermoorde slachtoffers ‘gelezen‘ worden. Als een Wall of Shame. (bron: Stichting Struikelstenen, Assen}

Naam en plaats

Deze keer waren de steentjes voor de joodse families Van Dam, Van Vriesland, Vos en Polak en Mozes Alexander van der Staal en Betje Eikerbout-Bloemdendaal. De vijf locaties zijn, Nonnenveld, Lombardstraat, Tolsteeg, Langendijk en Burgemeester Gaarlandtstraat.

Op alle locaties was er veel belangstelling waaronder nabestaanden of vrienden van de families en enkele raadsleden. Ook burgemeester Reinie Melissant was aanwezig. “Wij moeten op dit moment stilstaan bij dit moment waar wij van moeten leren”, aldus de burgemeester. Op de Langendijk werd het, de op leeftijd zijnde, Jan de Ridder even te veel bij het steentje wat is geplaatst is voor een van zijn beste vrienden, die ook niet meer terug kwam.

De laatste steen werd gelegd in de Burg. Gaarlandtstraat. Op deze locatie kon het Gorkums Nieuws niet aanwezig zijn. Bij de twitterberichten werd een foto gevonden gemaakt door Marja Molengraaf. Zij schrijft hierbij: “Dochter en familie geven moeder zo toch een eigen gedenkplaats: Aangrijpend.

Alle locaties

 • Kortendijk 14 – 4 stuks
 • Kortendijk 20 – 5 stuks
 • Gasthuisstraat 13 – 5 stuks
 • Gasthuisstraat 44 – 1 stuks
 • Gasthuisstraat 61 – 4 stuks
 • Burgstraat 1 – 5 stuks
 • Nonnenveld 4 – 2 stuks
 • Lombardstraat – 5 stuks
 • Tolsteeg 13 – 1 stuks
 • Langendijk 74 – 5 stuks
 • Burg. Gaarlandtstraat 45 – 5 stuks

De Stichting Beth-Shalom wil het plaatsen van de ‘struikelstenen’ voortzetten. Als u wilt helpen. Een financiële bijdrage voor nog 28 stuks struikelstenen in Gorinchem kan gestort worden op rekeningnummer:

NL18 RABO 0372 5532 57 tnv Beth-Shalom te Sleeuwijk, onder vermelding van ‘Struikelstenen Gorinchem’.