Zondag was het Culturele zondag. Het Gorcums Museum doet hier ook aan mee, maar deze keer met een speciaal tintje.

Het was namelijk de laatste dag om een bezoek te brengen aan de expositie “De Smaak Te Pakken.” De expositie die hongerig maakte en die duurde van 20 oktober 2018 tot en met deze zondag.

Ondanks het natte- en winderige weer namen velen deze laatste kans waar om de expositie te zien of misschien nogmaals te zien.

Zij die deze kans gegrepen hadden konden ook getuige zijn van de aanwezigheid van deelnemende kunstenaars. Zo kon mem kennis nemen van ontwerpster Martine Poot. Zij is gefascineerd door zoetigheid, maar zij is overigens totaal geen zoetekauw. Haar werk bestaat voornamelijk uit… suikerspin! Ze maakt onder andere sieraden, meubels en installaties van het plakkerige goedje.

Lonneke Jonker is beeldend kunstenaar/social food artist en Jessica Van Deursen beeldend kunstenaar/performer. Tijdens de afsluiting van de expositie, gaven zij een performance, waarbij bezoekers van het museum kunnen plaatsnemen in hun installatie Broeder – Bruder – Bruedher . Bezoekers konden verschillende varianten van het gerecht Broeder proeven.

De performance en installatie van Jessica en Lonneke verbeeldt drie levenshoudingen, die volgens de makers terug te vinden zijn in verschillende culturen over de hele wereld.  Zo ook in het traditionele Nederlandse recept Broeder (ook bekend als Jan in de Zak), dat in de Gouden Eeuw door zeelieden werd meegenomen naar Azië. Jan in de Zak, een brood dat niet wordt gebakken, maar in een doek wordt gegaard. 

Het werd een aangename besteding van een regenachtige zondagmiddag, waarbij de kunstenaars graag hun werk aan de bezoekers uitlegden en vragen beantwoorden. Het eten van Jan in de Zak begon bij de meeste aarzelend, maar na een enkele hap geproefd te hebben, vonden de meeste van hen het verrassend lekker. Alleen een zoon weigerde pertinent het door zijn ouders aangeboden stukje brood te proeven.