De vrijwilligers van Jan de Sterke slaken een noodkreet. Hun stoomsleepboot moet in de vaart blijven, maar daarvoor is extra geld nodig. Zij hopen dit met een crowdfunding-actie binnen te halen.

Monument

Sinds begin 1995 is de Hendrina II in eigendom bij de Gorcumse Stoomboot Stichting De Compound, die haar op 6 december 1996 de naam Jan de Sterke gaf. Onder die naam is zij sinds 2003 geregistreerd als Varend Monument. De thuishaven van de boot is Gorinchem. De vaste ligplaats is op de Linge, onder de molen aan de Ondervloed. In de wintermaanden overwintert de boot in de Lingehaven, bij de sluis. De stoomsleepboot is  dit jaar 106 jaar oud.

De vrijwilligers zien de toekomst van de Jan de Sterke in gevaar komen. Omdat de kosten van het onderhoud en de brandstof (kolen) op dit moment te hoog zijn om zelf te kunnen bekostigen, zijn wij daarom dringend op zoek naar sponsors die ons weer even op weg willen helpen. Wij willen de boot heel graag behouden, zodat de toekomstige generatie ook nog van dit prachtige stukje oude techniek kan blijven genieten.

Er zijn al veel historische schepen verloren gegaan, omdat de kosten voor het onderhoud bijna niet zijn op te brengen. Zij willen voorkomen dat dit ook met de Jan de Sterke gebeurt.

Ook u kunt helpen met het in stand houden van de boot. Met een speciale website proberen zij anderen te bewegen om mee te doen met geld verzamelen. Kijk hier.