foto: Max Liet

door spelende kinderen?

De brand is onder controle. Dat meldde de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant maandag rond 17:15 uur op hun sociale media.

De brand werd ontdekt rond half twee die middag in een leegstaand kantoorgedeelte van het voormalig bouwbedrijf Villaforte aan de Hoge Maasdijk in Woudrichem. Volgens de HOVD van de brandweer is de brand hoogst waarschijnlijk veroorzaakt door spelende kinderen. Gedurende enige tijd was het volgens hem even spannend geweest omdat niet bekend was of er mensen in het fel brandende en rokende pand.

De eerste inzet was er dus op gericht geweest om eventuele slachtoffers te redden. Gelukkig kon snel worden vastgesteld dat dit niet het geval was en kon men zich richten op de brand.

De brand werd opgeschaald naar grote brand. Het leek erop dat de brand groter werd. Dit kwam, volgens de HOVD, omdat men er voor gekozen had om minder te blussen, zodat hete gassen beter konden opstijgen en de omliggende bewoners er minder last van hadden.

Er werden NL.-Allert berichten verstuurd om op de rookontwikkeling te wijzen en om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven i.v.m. de vieze lucht.  De rook trok ook richting Gorinchem.  Ook in Gorinchem is een NL-Alert uitgegaan om mensen te waarschuwen. Diverse mensen in Gorinchem klaagden echter, dat zij geen NL.-allert hadden ontvangen via hun smartphone.

Volgens de brandweer werd de lucht verspreid door verbranding van kunststoffen, metingen wezen uit dat de reuk niet lekker was, maar dat daarbij geen gevaarlijke stoffen betrokken waren.

Tijdens de brand werd door de brandweer een waterscherm opgetrokken om achterliggende bedrijven, waaronder een camperopslag, te beschermen.