Op 12 februari werd in Bibliotheek Gorinchem de regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. Leerlingen van elf verschillende basisscholen uit de regio namen hun publiek mee in een spannend verhaalfragment. De scholen die mee deden kwamen uit Gorinchem, Leerdam, Arkel, Noordeloos en Schoonrewoerd. Doha Bouznakari van basisschool Het Mozaiek uit Leerdam kwam als winnaar uit de bus! Zij gaat door naar de kwartfinale op woensdag 20 maart in Hellevoetsluis. De eerste week april is de provinciale finale in het Theater van Bibliotheek Rotterdam en op woensdag 22 mei 2019 is de landelijke finale in Schouwburg Amstelveen.

Doha Bouznakari
Doha las voor uit het boek Dagboek van een muts, drama voor de camera geschreven door Rachel Renee Russel. Doha leefde zich helemaal in in het verhaal waardoor het publiek goed werd meegenomen. Zelfs haar bewegingen werden op het verhaal afgestemd. De jury bestond uit Esther Batenburg, Hilma Bruinsma en Jose Uittenbogerd. Zij kozen Doha als winnares.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen leren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen heel leuk en waardevol is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag (voor)lezen, uiteindelijk 1000 nieuwe woorden per jaar bijleren.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De voorrondes, kwartfinales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral erg leuk is.

De deelnemende scholen
Aan de voorleesronde in Gorinchem deden de volgende scholen mee:

C.B.S. De Tamboerijn (Gorinchem)

O.B.S. De Tweemaster (Gorinchem)

Daltonschool De Poorter (Gorinchem)

Jenaplanschool Gorkum (Gorinchem)

O.B.S. De Merwedonk (Gorinchem)

C.B.S. Juliana (Leerdam)

B.S. Het Mozaiek (Leerdam)

C.B.S. Klim Op (Leerdam)

Brede School Lingewaard (Arkel)

School Met De Bijbel (Noordeloos)

P.C.B.S. Noach (Schoonrewoerd)