Van maandag 11 tot en met vrijdag 15 februari kunt u bij speelplekken in de binnenstad medewerkers van de Omgevingsdienst aantreffen. Zij doen daar onderzoek in de bodem. Het gaat om het meten van loodconcentraties.

De Omgevingsdienst voert dit onderzoek uit in de gehele provincie Zuid-Holland. De uitkomsten van het onderzoek verwachten we in maart 2019.

Onderzoek in Gorinchem

Door eeuwenlang gebruik zit er op veel plaatsen in Zuid-Holland lood in de bodem, ook in Gorinchem. Het is een typisch probleem van oude binnensteden. De speelplekken in Gorinchem die medewerkers van de Omgevingsdienst onderzoeken, zijn:

  • Wilhelminaplein 97
  • Westerstraat 3
  • Voetbalveld Buiten de Waterpoort
  • Klimtoestel Buiten de Waterpoort
  • Strandje Buiten de Waterpoort
  • Anna’s Hofje 5
  • Vijfde Uitgang/Vissersdijk
  • Lindeboom/Heerenlaantje 63

Het bodemonderzoek is belangrijk voor de gezondheid. Lood kan negatieve effecten hebben, vooral bij kinderen tot 6 jaar. Zij kunnen lood binnenkrijgen door bijvoorbeeld hun vingers in hun mond te steken tijdens het buiten spelen. Daarom vindt het onderzoek plaats bij de kinderspeelplaatsen.

De gemeente verwacht weinig problemen op de door de Omgevingsdienst uitgekozen speelplekken. Maar er kan een probleemlocatie tussen zitten.

Vragen

Heeft u vragen over de bodemonderzoeken naar lood? Bel dan met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid via telefoonnummer (078) -770 85 85.