De burgemeester onthulde het schilderij van de regent in theater Peeriscoop. Zij deed dit samen met Paul Mulders, voorzitter Oud Gorcum, en Marloes van Leersum, vereniging Rembrandt.

Wie is Abraham van Hoey zult u zich afvragen. Van Hoey leefde van 1684 tot 1766 en werd geboren in Den Haag.

beeld uit een video van Anja Broeken ADRieviereland

De belangstelling voor het schilderij komt voort uit het feit dat Abraham uit een in Gorcum wonend gezin kwam. Behalve hij, werden zijn 8 broers en zussen in Gorinchem geboren.

In Wikipédia en andere beschrijvingen geeft men aan dat hij wel in Gorinchem geboren is, maar voorzitter Paul Mulders van de Historische Vereniging Oud Gorcum, houdt het op Den Haag. De reden is niet goed na te gaan dus niet onbekend. Één van de veronderstellingen is dat zijn moeder moest bevallen tijdens een familiebezoek in Den Haag, omdat zij daar vandaan kwam.

Een groot deel van zijn tijd verbleef Abraham Van Hoey in Frankrijk. Hij was ambassadeur aan het hof van Frankrijk ( 1727 ), waar hij in 1747 van zijn taken werd ontheven. Toen hij wegging, bood Lodewijk XV hem verschillende gouden medailles aan.

Het schilderij kostte nu 31500 euro. De vereniging Rembrandt betaalde mee aan dit bedrag., omdat dit het eerste schilderij is van Hyacinthe Rigau dat terecht komt in een Nederlands museum.

Zijn portret werd in geschilderd 1735 voor 600 pond.

Vanaf woensdag kunt u het schilderij gaan bewonderen in het Gorcums Museum.