Eind januari wordt het schaaknieuws in Nederland al tientallen jaren gedomineerd door de gebeurtenissen bij het TATA Steel Chess Tournament. In de weekgroepen deden Jeroen Brandsma en Louis Rutgers mee, in de inmiddels ook geëindigde tienkampen speelden John Dessens, Lemmy Schakel en Henk Boot. Vooral Lemmy ging als een raket van start en heeft haar groep gewonnen en mag het volgend jaar dus een treetje hoger proberen.

Een ander niet schaak-gerelateerd kenmerk is het wisselende weer. Was het in het weekend en afgelopen maandag nog prachtig zonnig weer, hoe anders was dat afgelopen besneeude dinsdag. Uit voorzichtigheid een aantal leden thuisgebleven, zodat de bekerronde niet volledig kon worden afgewerkt en ook het aantal andere wedstrijden beperkt was.

Net als de week ervoor streden Eddy Korevaar en Jaco Vonk tegen elkaar. Jaco koos een geheel andere opening en er stond na zo’n 15 zetten een gelijke stand op het bord. Jaco wist wel raad met de opbouw van Eddy en kreeg na wat ruilen een mooi pionnenblok op de damevleugel en een aanknopingspunt op d4. Toen zwart zijn positionele plus ook met een pionwinst kon aanvullen, werd het voor Eddy wel erg moeilijk. Nadat ook de dames van het bord gingen en Jaco nog een pion voorkwam gaf hij het glad verloren toreneindspel op.

Huig Visser en Hans Karelse speelden een rustige opening. Vanuit een gelijke stand, kreeg Hans langzaam de overhand, kon het ratingverschil tot uiting brengen en won.

Ook Tijmen Schakel en Bert van Geldere speelden een rustige opening, waarbij Tijmen wat meer ruimte had. Eerst werden alle lichte stukken geruild en later ook torens en dames. Tijmen had goed gezien dat zijn stelling beter was, drong de zwarte koning terug, en noteerde in de achtervolging pionwinst en besliste de partij in zijn voordeel. Een goede overwinning van Tijmen!

Louis Rutgers had in de eerst ronde na een barrage gewonnen van Jeroen Brandsma en nam het nu op tegen Wim Rietveld. Toen Wim een duidelijke fout maakte, was het Louis die een doorslaggevende aanval kreeg en won.

Voor de interne competitie won Chris Tromp tegen Johan van der Heide al snel materiaal. Met een stuk en pion meer won hij snel. Mark Couwenberg had tegen Bert van Hees een overwegende stelling, maar na het terugwinnen van een geofferd stuk was zijn voordeel verdwenen. Bert stelde zijn lopers handig op en kon zo een kwaliteit midden op het bord winnen en daarmee ook de partij. Henk van Houwelingen had de griep duidelijk achter zich gelaten. Hij gaf Wim Deurloo geen schijn van kans en won eenvoudig.

Een wilde partij speelde André van Wingerden tegen Arjan Uittenbogerd. André offerde een stuk tegen wat pionnen, trok met veel stukken flink ten aanval tegen de zwarte koning. Het zag er allemaal al heel dreigend uit voor Arjan, maar toen hij een blokkerende witte pion op h5 sloeg, was het voor André een koud kunstje via de h-lijn binnen te komen en zo de genadeklap uit te delen.

Jeroen Brandsma zat tegen Henk Boot achter de witte stukken. Hij speelde een rustige opening wel erg rustig, zodat Henk al snel meer ruimte had. Jeroen was erg aan het zoeken hoe hij in de kleine ruimte zijn stukken optimaal kon neerzetten, maar toen hij wat aarzelende paardzetten deed kon Henk zijn stukken optimaal neerzetten om via e5-e4 een doorbraak te forceren. Jeroen wilde de zwarte opmars nog mogelijk blokkeren, maar werd onaangenaam verrast doordat Henk en passant een pion op f3 pion neerzette. Hij zag af van stukwinst, offerde frivool zelf een stuk en won. Een vlotte aanvalsoverwinning van Henk, die zich blijkbaar bij TATA redelijk had “ingeschaakt”.