foto: gp-buro

Holocaust Memorial Day kreeg gisteren ook in Gorinchem een waardige invulling bij het Joodse Monument. Met tientallen aanwezigen werd stil gestaan bij de verschrikkingen van het Naziregime en de lessen voor ons anno 2019. 

Dit zijn de woorden die burgemeester Reinie Melissant op Twitter schreef naar aanleiding van de herdenking die zondagmiddag 27 januari op het Melkpad werd gehouden.

Wereldwijd wordt eind januari Holocaust Memorial Day gehouden, waarbij de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945 de aanleiding vormt. In Nederland vindt dit jaarlijks op de laatste zondag van januari plaats in Amsterdam, en sinds 2014 ook in Gorinchem. Ook het weer sterk oplevend antisemitisme, roept ons op om waakzaam te zijn, opdat deze tragedie zich niet herhaalt, want de geschiedenis leert helaas, dat de mens maar weinig leert van de geschiedenis.

Met een stille tocht en een kranslegging bij het monument aan het Melkpad werd stil gestaan bij de bevrijding van het kamp Auschwitz in Polen nu 72 jaar geleden. Er waren enkele korte toespraken en er werden bloemen bij het monument gelegd. De burgemeester deed dit namens de gemeente Gorinchem.  De muzikale omlijsting werd verzorgd door Marcel van der Poel.