Allereerst wensten de aanwezigen elkaar natuurlijk een gelukkig en voorspoedig (schaak)jaar 2019 toe. Door de wedstrijden van het eerste SOS-team tegen het sterke Houten die eindigde in 4-4, en de wedstrijd van het tweede team donderdag 10 januari tegen Doorn-Driebergen 3, waarin nipt werd verloren met 4,5-3,5, werden maar een klein aantal partijen gespeeld voor de interne competitie.

Eddy Korevaar kruiste de degens met Henk Boot. Deze keer ontstond na een rustige opening een gelijke stelling, waarin Henk het probleem van zijn geisoleerde pion door de breekzet d5-d4 snel kon oplossen. Het werd interessant toen Henk met g7xf6 antwoordde toen Eddy Lg5xf6 speelde. De computer gaf de witspeler wel een plusje, maar hoe verder, dat is voor gewone stervelingen vaak niet zo gemakkelijk te vinden. Grappig genoeg verdwijnt zo’n computervoordeeltje nogal eens, zo ook hier. Toch had Eddy het gevoel iets beter te staan, maar het vinden van een juist plan kostte veel tijd. Toen Henk zijn centrumpionnen naar voren kon dirigeren, kwam hij duidelijk in het voordeel. Eddy offerde nog een pion, maar kreeg daar eigenlijk niets voor terug. Toen er nog een tweede pion verloren ging, was het eindspel voor Henk makkelijk te winnen.

John Dessens speelde een goede partij tegen Bert van Geldere. Toen Bert dacht met een lange rokade zijn koning in veiligheid te brengen, kwam het witte Pg5 en daarna het oppeuzelen van pion f7 als een mokerslag aan. John vergrootte zijn voordeel en voerde de partij krachtig naar winst.

Henk van der Hoek kreeg tegen Bert van Hees te maken met een zwarte pion op c3. Het is dan altijd de vraag: is zo’n pion sterk of zwak? Henk had een prettig tijdsvoordeel en kon met een dame binnenvallen op c7. Daarna verorberde hij twee zwarte pionnen, waarna de winst niet moeilijk meer was.

Huig Visser speelde een prima partij tegen Rob van Driel. Na de opening kon hij het zwarte tegenspel op de damevleugel neutraliseren en zelfs met een toren op c1 zelf het initiatief krijgen. Met ook meer witte ruimte op de koningsvleugel werd het voor Rob benauwd, zeker toen wit een paard via b5 naar d6 kon brengen met schaak en ook hier viel de pion op f7. Rob spartelde wel tegen, ruilde het paard op d6, maar ook de pion die daar vervolgens terecht kwam was een vervelend “ding” in de zwarte stelling. Tegenspel van zwart op de koningsvleugel werd keurig door wit verhinderd. Wit behaalde een duidelijke en verdiende overwinning.

Johan van der Heide kwam al snel moeilijk te staan tegen Bert de Boer. Omdat hij geen uitweg zag tegen de dreigingen van Bert gaf hij maar op. Gijs Bos leed een “thuisnederlaag” tegen Ton Lodder, die inmiddels stilletjes is opgeklommen naar de 11e plaats op de ranglijst!