Een gezamenlijke wandeling over de vestingwallen eindigend in het HART van de binnenstad van Gorinchem. Gorcumse Ambassadeurs voor Tolerantie en allen die zich daarbij willen aansluiten nodigen we van harte uit om op een vredelievende en waardige wijze deze tocht mee te lopen. Al dan niet met een zelf meegebrachte bloem welke jouw gevoel voor tolerantie verbeeld.

Deze uitnodiging verscheen deze week op facebook nadat bekend was geworden dat de omstreden dominee, Maarten Klaasen, niet naar Gorinchem zou komen om de dienst in de Grote Kerk voor te gaan.

De opzet om vreedzaam te demonstreren voor de kerk met regenboordvlaggen kon hierdoor komen te vervallen. Toch bleef de behoefte om een collectief én persoonlijk statement af te geven met een tegengeluid op de actualiteit van een veelbewogen week.

Van te voren had men geen enig idee hoeveel mensen op de uitnodiging zouden reageren. Zondag bleek dat, ondanks het dreigende weer, zich zo’n 50 mensen verzameld hadden aan het begin van de tocht, bij het oorlogsmonument Buiten de Waterpoort. Onderweg groeide de groep zelfs nog wat aan.

Na een korte uitleg van fotograaf Johannes van Camp, initiatiefnemer van het Tolerantiepad, begon een rustige vreedzame tocht over de vestingwallen langs de foto’s die daar sinds de maand van Respect hangen. Velen die meeliepen, hadden een bloem bij zich.

Bij de Nieuwe Walsteeg verliet men de stadswal en ging de stoet in de richting van de Grote Markt. Hier stond bij de fontein een klein model van de Grote Kerk. Hierbij werden de meegenomen bloemen gelegd, waarna ieder zijn weg weer zocht baar huis, want de bijna droog afgelegde wandeltocht eindigde hier met een behoorlijke regenbui.

Johannes keerde als een tevreden mens naar huis. Hij had gevraagd om een ‘waardige” tocht en dat was het voor de deelnemers ook geweest.