Nieuwjaarspecial IFFG: ode aan natuur en muziek van eigen bodem

 Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) luidt zaterdag 19 januari het jaar in met twee wonderschone documentaires van eigen bodem in Theater Peeriscoop: Wad en Klanken van Oorsprong. Het IFFG wil filmliefhebbers niet laten wachten tot het festival dat in 2019 van 11 tot en met 14 april plaatsvindt.

Bij de film ‘Wad’ zal cameraman én editor Melchert Meijer zu Slochtern aanwezig zijn. Regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich komt eveneens naar Peeriscoop om te vertellen over haar ‘Klanken van Oorsprong’.

De vertoning van ‘Wad’ start om 16.30 uur, de Klanken van Oorsprong om 20.15 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.iffg.nl. Het is aan te raden dat snel te doen, want vol is vol.

Wad, overleven op de grens van water en land


Op 19 januari om 16.30 uur.

Wad (vanaf 6 jaar), geregisseerd door Ruben Smit, met de stem van Gijs Scholten van Aschat

Documentaire over het Waddengebied, die laat zien hoe ongelooflijk bijzonder maar ook kwetsbaar dit unieke gebied op wereldschaal is. ‘Wad’ brengt het ecosysteem in beeld als nooit te voren; van heel kleine organismen onder aan de voedselketen als kiezelwieren en schelpdieren tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond boven in de voedselketen. De documentaire laat de bijzondere esthetische kanten van het gebied zien en hoe dynamisch en groots het gebied is.

Klanken van Oorsprong


Op 19 januari om 20.15 uur.

Klanken van Oorsprong (vanaf 6 jaar), geregisseerd door Hetty Naaijkens-Retel Helmrich, met Riem de Wolff, Liesbeth List en Anneke Grönloh

Het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, die tussen 1945 en 1962 samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands Indische bands als ‘The Tielman Brothers’ en ‘The Crazy Rockers’ direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar rock-’n-rollmuziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Klanken van Oorsprong, is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit.

Met een brede blik op de wereld

Het IFFG vindt dit jaar plaats van vrijdag 13 tot en met maandag 16 april. Het filmfestival kende vorig jaar zijn eerste editie en is verheugd te melden dat er dit jaar maar liefst achttien films worden gedraaid op drie verschillende locaties: Theater Vijfzinnen, Theater ’t Pand en Theater Peeriscoop. Ook worden er weer verschillende bijzondere filmgasten ontvangen. Vrijdag 13 april is de openingsavond voor sponsors, betrokkenen en andere genodigden. Voor het filmaanbod en de reservering van kaarten voor de overige dagen kan men terecht op de website. Op maandag 16 april ontvangt het IFFG scholen voor de schoolvoorstellingen. Het exacte filmprogramma wordt binnenkort bekend gemaakt.