Deskundigheidsbevordering voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers

Werk je in de kinderopvang of het basisonderwijs? En wil je onvergetelijke Nationale Voorleesdagen verzorgen in jouw groep? Kom dan inspiratie opdoen tijdens Het Kenniscafé Leven lang voorlezen in Bibliotheek Gorinchem centrum op donderdag 10 januari van 18.30 tot 21.30 uur. Duik samen met kinderboekenauteur Gideon Samson in vraagstukken en misverstanden rondom voorlezen, doe kennis op over voorlezen en ontdek verrassende werkvormen. Niet alleen voor de allerkleinsten, maar voor álle kinderen t/m 12 jaar. Oh, en woordkunstenaar Elten Kiene is de dagvoorzitter.

Kenniscafé Leven lang voorlezen

Ze komen er aan, de 10 mooiste dagen van het jaar: de Nationale Voorleesdagen! Van 23 januari t/m 2 februari is het weer tijd om de focus te leggen op voorlezen. Want voorlezen is leuk en ook nog eens erg goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Niet alleen voor de allerkleinsten, maar voor alle kinderen t/m 12 jaar. Hier sluit de Bibliotheek AanZet op aan tijdens het Kenniscafé Leven lang voorlezen. We starten met twee workshops:

  • Professionals in de kinderopvang en leerkrachten van groep 1 en 2 gaan aan de slag met de Prentenboek TopTien van 2019 en interactievaardigheden. Terwijl we je meenemen in de verhalen, ontdek je hoe jij het voorlezen in jouw groep net dat beetje extra geeft door het optimaal toepassen van interactievaardigheden.
  • Leerkrachten van groep 1 t/m 8 storten zich op voorlezen uit informatieve boeken en het gebruik van educatieve apps. Voorlezen kan voor alle kinderen, bijvoorbeeld met informatieve boeken. Deze zijn heel goed bruikbaar bij zaakvakken. Maar hoe kies je het juiste boek? En hoe vergroot je de betrokkenheid van kinderen tijdens zaakvakken door het inzetten van informatieve boeken en apps?

Na de pauze bespreekt kinderboekenschrijver Gideon Samson in een vrolijk verhaal vol eigen ervaringen en hartgrondige meningen allerlei vragen en misverstanden rondom voorlezen. Is voorlezen een ‘vrouwending’? Waarom moeten we kinderen die zelf kunnen lezen toch blijven voorlezen? Laat je verrassen door deze veel bekroonde auteur.

Alle professionals werkzaam in de kinderopvang of het basisonderwijs zijn welkom. Dus niet alleen voorleescoördinatoren of –experts, maar iedereen die op zoek is naar (voor)lees inspiratie. Neem dus gerust je collega’s mee!

Kenniscafés voor professionals

Ieder schooljaar organiseert de Bibliotheek AanZet een aantal Kenniscafés voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten in het basisonderwijs. Het doel van de bijeenkomsten is om te inspireren en te informeren, deskundigheidsbevordering staat dan ook centraal. Tijdens ieder Kenniscafé behandelen we een ander (actueel) thema. De bijeenkomst bestaat uit een centraal gedeelte met een expert op het gebied van dat thema. En er is een kenniscircuit met workshops waarin de deelnemers zelf actief aan de slag gaan. De workshops worden gegeven door externen, bibliotheekconsulenten en inspirerende partners om van te leren. En natuurlijk is er voldoende gelegenheid om te netwerken en om kennis uit te wisselen met collega’s uit de regio.

Praktische informatie
Wat: Kenniscafé Leven lang voorlezen
Wanneer: Donderdag 10 januari, 18.30 – 21.30 uur
Waar: Bibliotheek Gorinchem centrum
Voor wie: Professionals in de voorschoolse educatie en het primair onderwijs
Toegang: gratis | aanmelden via kenniscafe@debibliotheekaanzet.nl