Een paar dagen was Burgemeester Reinie Melissant-Briene met een handelsmissie naar Korea. Ze hield voor de thuisblijvers een weblog bij.

Een bomvol programma gaf weinig tijd voor veel vrije tijd, dus een vakentiereisje was het niet. Waar veel Gorkumers geen weet van hebben is de bekendheid van Hendrick Hamel. 

We hebben een beeldje langs de Lingehaven bij de Korenbrug en een klein museum in het Hamelhuis. Vraag de gemiddelde mens in Gorinchem naar Hendrick Hamel en hij wijst je de weg naar de Hendrick Hamelstraat in de Lingewijk. Stel dezelfde vraag aan een Koreaan en hier zal iedereen met enthousiasme vertellen wie hij is. 

Ze hebben grote musea, een monument, het schip de Sperwer nagebouwd op het strand liggen en ze zijn een stad aan het bouwen over Hendrick Hamel waar zelfs een kunstwerk staat van onze Jack van Mildred en Ro van Doesburg. Deze twee zijn straks in Korea misschien wel net zo bekend als Hendrick.

Op haar weblog legt de burgemeester zelf het nut van deze reis uit voor Gorinchem.