Woensdagmiddag, 28 november, werd in de hal van het stadhuis het kunstwerk Artikel I onthuld. Dit kunstwerk maakt deel uit van de Maand van Respect ontstaan uit de samenwerking van kunstenaar Marco van Trigt en portretfotograaf Johannes van Camp.

Zij gingen deze maand tijdens de naschoolse activiteit in gesprek met kinderen uit het basisonderwijs over respect. Dit resulteerde in een grote wand met portretten van de kinderen in de hal van het Stadhuis.

foto: Johannes van Camp
Marco van Trigt tussen de kinderen
foto: GP-foto
Johannes van Camp aan het werk

Marco van Trigt praatte met kinderen over Artikel 1, over respect. De kinderen kozen een bloem en Johannes van Camp vertaalde met passie hun gevoel bij respect in zijn foto’s. De bloem is een mooie vertaling van hun gevoel over respect. Welke bloem en welke kleur vinden zij bij respect passen? De kinderen zijn treffend door Johannes op de foto gezet. Marco sprak met een groep kinderen. Waar dachten zij aan bij het woord respect? Mag jij zijn wie je bent? Verfrissend en mooi dat kinderen veel verder denken dan alleen hun leventje in Gorinchem. Ook respect voor dieren en het regenwoud kwamen voorbij. Alle verhalen van de kinderen verwerkte Marco van Trigt in het ‘Artikel 1 kunstwerk’.

Tekst in kunstwerk

 Dit betekend in eenvoudige taal, dat iedereen voor de wet gelijk is, het maakt niet uit wie je bent, of hoe je er uit ziet.

Daarna verwerkte Marco de namen van de kinderen in het ‘Artikel 1 kunstwerk’. Dat geeft stof tot nadenken en vooral gelegenheid om er met elkaar over te praten. Wie het Stadhuis straks binnenkomt, kan alleen nog letterlijk om dit kunstwerk heen. Het laat levensgroot zien waar Gorinchem voor staat: respecteer alle inwoners zoals ze zijn.

Onthulling artikel 1 kunstwerk

Geplaatst door Maand van Respect Gorinchem op Woensdag 28 november 2018
de onthulling

Woensdagmiddag  werden op het stadhuis ontvangen door wethouder Ro van Doesburg en werden verrast met een Tolerantiebol. Daarna, bijna aan het einde van de Maand van Respect onthulde kunstenaar, fotograaf en de kinderen het Artikel I kunstwerk en  wethouder Van Doesburg en er werd aandacht aan de fotowanden. De kinderen waren erg trots op het resultaat.

….trots….

Nu is de maand bijna voorbij, maar dat wil niet zeggen dat de doelstelling van het Respect voor elkaar hebben ook voorbij is. Bij iedere ingang van de stad staat nu dat je Gorinchem binnen komt, “Gorcum de Stad van Tolerantie.

U kunt trouwens het Pad van Tolerantie nog lange tijd bezoeken. De foto’s langs de wallen, de Tolerantieboom en de foto’s aan de wand in het stadhuis helpen u herinneren.