foto: Marcel Köppen

Ieder kind in Gorinchem krijgt de kans uit te groeien tot een krachtig mooi mens. Samen bouwen en maken we de ‘village’ om een veilige, prettige en gezonde leefomgeving voor ons en onze kinderen te creëren. Dat is het doel van de Gorcumse netwerkorganisatie ‘It takes a Village to raise a child!’.

Op dinsdag 20 november jl. kwamen zo’n 50 bevlogen professionals, die te maken hebben met kinderen, in het Natuurcentrum in het Gijsbert van Andelpark bijeen.  De bijeenkomst stond in het teken van de Dag van de Rechten van het Kind en hiervoor werden diverse ludieke workshops georganiseerd. De deelnemers werden gestimuleerd zich te verplaatsten in het kind en mochten weer even ervaren hoe het is om kind te zijn.

Bij aankomst op deze herfstige en koude avond werd de fantasie direct geprikkeld met vuur, kaarslicht, vogels, portretten, stemmen van kinderen over vrijheid en vlogjes van kinderen over respect. Er was een warm welkom door de kleine en de grote stadsomroeper. Een mooi begin van een interactieve en informatieve avond waarin deelnemers konden kiezen uit drie workshops over het recht op spelen, het recht op eten en het recht op gezien en gehoord worden.

Inge Schilders, o.a. bekend van uitgeverij Het Kleine Avontuur, kondigde al aan ‘laat je nagellak en stropdas thuis en trek je speelkleren aan!’ En gespeeld werd er. Bij workshop-aanbieder Esther Baukema, initiatiefnemer van smaaktepakken.nl,  ging het over het recht op eten. Wat is de waarde van eten, wat weten bijvoorbeeld stadskinderen over de herkomst van voedsel,  wat is gezond eten? Het belang van educatie over voedsel start bij kinderen. Coaches Carola Lagerberg en Nanda van der Boom lieten de deelnemer weer eens goed kijken, met aandacht luisteren, tijd nemen voor elkaar. De deelnemers vonden het een echte ‘eye-opener’. De avond werd begeleid door Marieke de Leeuw werkzaam bij MEE, een  coöperatieve vereniging gericht op een inclusieve samenleving.  

Samen maakten de aanwezigen er een inspirerende netwerkbijeenkomst van en kijken uit naar de volgende bijeenkomst.  Deze staat gepland op dinsdag 20 maart 2019, internationale dag van Geluk, met het thema ‘Groei en Knoei’. Wie meer wil weten over de Village kan kijken op www.gorinchem.alsvillage.nl. En wie vanuit zijn werk te maken heeft met kinderen wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden bij de Village. It takes a village to raise a child!