Arbeiders van gemeentewerken zijn druk in de weer geweest om 100 foto’s van “ambassadeurs voor tolerantie” aan bomen te hangen en zo een pad van Tolerantie aan te leggen. Uitgezocht door de fotograaf Johannes van Camp uit zo’n 250 foto’s die hij de laatste tijd heeft gemaakt.

Als u het Tolerantiepad bewandelt ziet u prachtige zwart/wit foto’s van mensen in alle leeftijden en culturen. Toch zit er kleur in de foto’s, want op elke foto is een bloem of plant te zien,  in kleur, welke uit de foto lijkt te willen springen.

Het idee

Aan alle ambassadeurs vroeg Johannes wat voor hen Tolerantie betekende en welke bloem ze daarbij in het hoofd hadden. De bloem staat voor hun persoonlijke boodschap over respect en tolerantie. Johannes koos een bonte mix van Gorcumers: jong, oud, met verschillende achtergronden. In zijn ogen dé ambassadeurs van tolerantie en respect. Met zijn initiatief wil Johannes de stad verbinden, vertellen dat we elkaar moeten nemen zoals we zijn. Met als droom: Gorinchem als eerste Stad van Tolerantie in Nederland. van de mensen op de foto’s ontroeren en verrassen je. Ze zijn verzameld op www.ambassadeursvoortolerantie.nl. Dus neem je smartphone mee op pad. En volg 1 of alle 7 linies van het Tolerantiepad. Via de nummers vind je de verhalen. Misschien wel van jouw buurman, buurvrouw, bakker, klusjesman, tandartsassistente, leraar, vriend, klasgenoot, kind ….

Officiële opening

Zaterdagmorgen om 10 uur vond de opening plaats. Vroeg, maar ondanks dit vroege tijdstip en de onzalige buitentemperatuur, liep het gebouw van de Bazuin aan de Dalemwal vol met belangstellenden die daar eerst voorzien werden van koffie/thee en een “tolerantiebol”. Daarna vertelde initiatiefnemer Johannes van Camp waar zijn idee vandaan kwam en hoe het werd uitgevoerd.

Twee ambassadeurs van tolerantie hielden een voordracht. Hier werd ademloos naar geluisterd en kwamen er vele emoties los, zowel bij sprekers als bij publiek en werd hier en daar een traantje weggepinkt.

Daarna werd een video vertoond waarop burgemeester Reinie Melissant Briene samen met schoolkinderen onder de plaatsnaamborden van Gorinchem een bord onthulde met de tekst: “Stad van Tolerantie”. Hiermee was de officiële openingshandeling verricht en werd het tijd om het tolerantiepad te gaan bewandelen.

YouTube – MetAnika.nl

De  wandeling

Op de vestingwallen kreeg je pas echt zicht op de massale opkomst. Een lange rij bewoog zich voort over de vestingwallen. Deze wandeling eindigde in het Huis van Inspiratie op de Grote Markt voor een feestelijke toast en waar aansluitend de Open Dag plaats vond van organisator het Huis van Inspiratie en partners, die in het teken staat van samenwerking, verbinding en vernieuwing. Mét en vóór iedereen.