foto’s en video: (C) GP-foto

Vrijdagavond gaf symfonieorkest Merwe Sinfonietta in een flink gevulde Rehobothkerk opnieuw een bijzonder concert. Met een bijzondere concept dat natuurlijk gebaseerd was op het bekende Tv-programma MAESTRO.

Niet alleen de vaste dirigent Michiel van Vliet voor het orkest, maar ook een vijftal personen die zich in het dagelijkse leven met heel andere dingen in Gorinchem bezighouden.Allemaal hadden ze een muziekstuk uitgekozen dat ze deze avond zouden dirigeren. Een hele uitdaging! Om niet helemaal blanco in het diepe gegooid te worden, hadden zij op 29 september dirigentenles gekregen van Michiel van Vliet. Dit echter zonder orkest. Vrijdagavond moesten zij laten zien wie het er het beste vanaf zou brengen.

Maar voor de dirigenten ‘in spe’ aan de beurt waren speelde eerst het jeugdorkest enkele stukken en lieten zij zien wat zij onder leiding van Michel van Vliet al wisten te presteren en dit tot de allerkleinsten toe. Na ombouw van het toneel voor een groter aantal orkestleden begon de strijd om de Maestro titel.

vlnr: Daniëls, v.Willigen, v. Zanten, Langens en Netten

De “slachtoffers” waren Sieneke Daniëls, docent op het Gymnasium Camphusianum, Wim Langens, directeur op het Fortes Lyceum, Tommy Netten, entertainer, Kees van Willigen van Democraten Gorinchem en Dick van Zanten, wethouder.

Dick van Zanten mocht het spits afbijten. Hij had gekozen voor een stuk van Rogier van Otterloo, filmmuziek van de Soldaat van Oranje. Een filmpje vooraf aan zijn optreden liet, zoals later steeds bij de anderen liet zien hoe hij door Michiel van Vliet was “opgeleid.”

De anderen volgden met de door hun uitgezochte muziekstukken. Dit in diverse ritmes van langzaam tot snel.

Tommy Netten sloot af met een krachtig stuk. Met krachtige gebaren dirigeerde hij het thema-muziek van “Pirates of the Caribbean”.

Daarna mochten zowel publiek als orkest stemmen wie hun voorkeur had om de Maestro te worden. Tijdens de pauze werden deze geteld en was de uitslag bekend wie de winnaar was geworden.

Hierbij bleek dat publiek en orkest de meeste punten had gegeven aan dezelfde dirigent. Michiel van Vliet riep daarna Wim Langens uit de Maestro was geworden met de uitvoering van het Zwanenmeer.

Verdere uitslagen werden niet bekend gemaakt. Dat was ook niet nodig. Iedereen, publiek, orkest een dirigenten, hadden zich prima vermaakt en genoten van de muziek. Eigenlijk waren ze allemaal Maestro geworden.

Echter de Super Maestro blijft toch Michel van Vliet. Zodra hij het stokje ter hand nam was er ineens een orkest dat nog zuiverder klonk, terwijl het toch hetzelfde orkest bleef.

De echte hand van de Maestro zullen wemaar zeggen. Merwe Sinfonietta bedankt. Het was een prachtige avond.